Een thuis verloren – een thuis gevonden

2 september – ‘Een thuis verloren – een thuis gevonden’ was de titel van de bijeenkomst in de Koppelkerk die een grensoverschrijdende karakter had, en zo’n 60  belangstellenden uit Oost-Nederland en Nordrhein-Westfalen trok.
Een morgen georganiseerd door de Heimat-vereinen in de Koppelkerk te Bredevoort. Een typsich fenomeen wat wij in Nederland nauwelijks kennen. Henk Rijks opende de dag met de simpele constatering: “Home is where your heart is”. 
 
‘Vluchtelingen doen het nooit goed’
Dr. Volker Tschuschke uit Vreden had over de vluchtelingen in het Westmünsterland een verhaal dat aansloot op het heden. Hij legde vooral verbanden  met de geschiedenis. Ten eerste met de vluchtelingen vanuit Frankrijk na de Franse revolutie  omstreeks 1800. Daarna de vluchtelingen uit het oosten van  Duitsland na de Tweede wereldoorlog.  Frappante overeenkomsten  met het denken van nu. ,,Vluchtelingen doen het nooit goed. Als ze niets doen worden ze als lui betiteld, en als ze wel werken krijg je te horen dat ze onze baantjes inpikken.” Hij nam het geapssioneerd op voor Merkel. 
Vanuit Asbeck vertelde een vertegenwoordigster van de Heimatverein daar wat ze ondernemen in dat dorp met hun 32 vluchtelingen (“ik ken ze allemaal, weet of ze en winterjas of een fiets hebben”. ). Dat verhaal gaf meteen het verschil aan in de aanpak in een klein dorp of in een grotere stad als Munster of Ahaus.  Wat bij deze betrokken spreekster ook wel duidelijk is: je moet de problemen gewoon benoemen en onder ogen zien. Niet elke vluchteling is een terrorist, maar ook niet iedereen een lieverdje. Net mensen. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *