Drie van de vier “van buiten”; is dat niet teveel?

9 juli – Na het gedwongen vertrek van Erik Luiten is er een vacature voor  de wethouderspost in het College. Luiten, Kok en Rijks hebben een fulltime-dienstverband, Wiltink 50%. Dus heeft de coalitie het wijs geacht op zoek te gaan naar een invulling voor 100% met iemand van CDA-huize.  Nadat de kandidaat maandag  4 juli was voorgesteld aan coalitiepartijen kregen de oppositiepartijen vanaf woensdag de gelegenheid kennis te maken met Gerard Nijland uit Angerlo, nu raadslid in Zevenaar, in de vorige periode wethouder daar.  De fractie van de Progressieve Partij heeft daar geen gebruik van gemaakt. Wij zijn niet zo van de achterkamertjes. Liever wilden wij een openbaar debat over hoe het nu verder moet met het College. Het is nogal grotesk dat  Luiten zonder een woord van verklaring wordt ingewisseld door een ander.
 
De nieuwe wethouder werd op vrijdagmiddag aan de pers getoond. Dat is alleen nog maar een presentatie, hoewel de praktijk natuurlijk is dat de meerderheid van de raad (CDA, GB en ChristenUnie) al akkoord is vanuit het achterkamertjes-vooroverleg. De eerstvolgende gelegenheid (raad) om over die voordracht te stemmen zal zijn op 20 september. Er gaan geluiden dat de CDA-fractie hiervoor een extra raadsvergadering in augustus wil laten houden.  Welke taken een nieuwe wethouder gaat doen, is afhankelijk van de besluiten van het College. Als een college verstandig is, betrekt ze wel de raad daarbij. Ondanks dat de Progressieve Partij het absoluut niet eens met dit staaltje van arrogante machtspolitiek van CDA en coalitie, hebben wij niets tegen de voorgedragen kandidaat. Wij kennen hem niet en zullen hem op zijn daden beoordelen en eerst op zijn opvattingen bevragen.
Er komt wel een “kwestie” aan de orde: is 3 van de vier wethouders die woonachtig zijn buiten de gemeenten Aalten niet een beetje teveel van het goede?
 
(foto: Leo v.d.Linde, FilmAalten)
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *