Cultureel erfgoed: het bewaren meer dan waard

7 november – Er komt een nieuw erfgoedbeleid, daarom wilden de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk overleggen met eigenaren, organisaties en bedrijven, die zich bezighouden met het erfgoed in deze drie gemeentes. Dat deden ze in Bredevoort, maandagmiddag. Het was erg vol in de Koppelkerk, dus het leeft wel onder de bevolking.
De gemeente Aalten is druk met het bewaren van het cultureel erfgoed in Bredevoort, Oost Gelre richt zich meer op de evenementen zoals de slag om Grolle, en het restaureren en de herbestemming van monumentale panden.Ook Winterswijk richt zich op behoud van het culturele erfgoed, zoals in de Meddosestraat en het oude belastingkantoor. Er is vaak een spanning tussen het sociale en het cultureel erfgoed domein. De drie gemeentes besteden ook aandacht aan het culturele landschap. Het Nationaal Landschap. 
Het blijkt dat gemeenten met cultureel erfgoed meer toeristen krijgen, ook de WOZ waarde is er hoger. Mensen willen graag in zo’n plaats wonen.
Ernst van der Grijp van de Monumentenwacht vertelde dat vooral in monumenten Goedkoop is Duurkoop geldt, kleine ondeskundige reparaties, die niet goed worden uitgevoerd geven vaak een grote schade. Daarom wordt er weer meer aandacht besteed aan het opleiden van bouwmensen die deskundige reparatie verrichten. Hij noemde het voorbeeld van slordig geplaatste zonnepanelen waardoor het hele dak werd vernield. Vaak wordt er half werk gedaan waardoor waardevol cultureel erfgoed teloor gaat. In de provincie Gelderland zijn 30.000 beschermde objecten!
De Progressieve Partij draagt cultuur en erfgoed een warm hart toe. Juist de verbinding moet er voor zorgen dat “erfgoed” niet alleen maar monumenten zijn. Maar de combinatie met cultuur, die immers steeds verandert, houdt de zaak ook “bijdetijds”. Samenwerking en afstemming moeten voorkomen dat langs elkaar heengewerkt wordt. Daarom hebben wij de vorming van een culturele raad voorgesteld.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *