“Alles is gezondheid”

Inwoners met lagere opleidingen en inkomens leven gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar minder gezond. Dat zijn volgens de Progressieve Partij schokkende cijfers. Ze blijken uit onderzoek en werden ook gepresenteerd in het tv-programma “Scheefgroei”. Hoogste tijd voor actie en alle nadruk op voorkomen van problemen door gezonder te gaan leven.

Lijsttrekker Esther Diepenbroek: “Ik heb nu zelf aan den lijve ervaren dat het van groot belang is zo vroeg mogelijk met preventie  te beginnen. We hebben al voor de geboorte van ons kindje contact met diverse mensen die ons goed adviseren.”. “Daarom vinden wij als Progressieve Partij het bevorderen van een gezonde levensstijl zo belangrijk. Bij kleine kinderen denk je dan al gauw aan gezonde voeding, veel bewegen, in de buitenlucht. Bij wat grotere kinderen ook het voorkomen dat ze gaan roken, drinken of ongezond snacken”.

Bij  het voorkomen van problemen, preventie,  kunnen volgens PP leefstijlcoaches ingeschakeld worden, of projecten samen het de huisartsen genaamd “welzijn op recept”. Allemaal ook vergoed door de ziektekostenverzekering. Daarbij moet zeker in deze corona-tijd  ook gelet worden op de mentale gezondheid.

Esther: “Voor mij is het belangrijk dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. En ik weet dat juist in deze tijd dat voor jongeren best moeilijk is. Daarom hechten wij veel waarde aan projecten die de mentale weerbaarheid bevorderen. Op scholen maar ook bij de Scouting, de atletiek- en voetbalvereniging. Ook als gemeente moeten we daarin investeren.”

Volgens wethouder Joop Wikkerink (o.a. WMO en ouderenbeleid) moeten ook de senioren en ouderen steeds meer letten op gezondheid  om ziektes en zorg te voorkomen. Daarbij moet de doelgroep zelf (ervaringsdeskundigen) op kop staan! Immers we worden allemaal steeds ouder. Joop: “Daarom moeten we innoveren en investeren in de zorg en niet bezuinigen of korten.

Esther: “Je kunt natuurlijk zo gezond doen wat je wilt, maar als de omgeving niet schoon is, heb je nog niks. Daarom willen we schone lucht, zeker voor onze kleine kinderen. Verminderen van houtstook,  bestrijdingsmiddelen, vuurwerk, fijnstof en stank. En vooral meer bomen, groen en biodiversiteit. In de kernen mag voor ons nog  meer groen aangeplant worden.

Foto:

Esther Diepenbroek (lijsttrekker PP): “Zo vroeg mogelijk aandacht voor preventie”.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *