Actieweek van de bloemenvouwers in Aalten

3 juni – Dinsdagavond hielden zo’n 15-20 mensen een stille demonstratie in de vergaderzaal. Zij willen dat ze fatsoenlijk via de wet op het minimumloon betaald krijgen voor de maanden dat ze productiewerk hebben gedaan in Dinxperlo (bloemenvouwen). Die middag hadden ze in de hal gewacht op een gesprek met de burgemeester, maar die wilde niet. Hij had andere afspraken gemaakt met de vertegenwoordigers van de groep. Zij zouden elkaar die week treffen.  Sommige kregen 400-800 euro per maand. Het wettelijk minumumloon ligt enkele honderden euro’s hoger.
De woensdag daarop begon er voor de deur van het gesloten gemeentekantoor (het personeel was met hun jaarlijkse uitje weg)  om 14.30 uur een manifestatie georganiseerd door de FNV. Veel sprekers waaronder twee kamerleden (Sadet Karabulut en John Kerstens)  en van de lokale politiek  Heini Peters (SP Oude Ijsselstreek) en Joop Wikkerink. Joop gaf aan dat er drie dingen moeten gebueren: 1. Het achterstallig loon moet in overleg tussen werkgever en werknemer (bond) vergoed worden 2. De raad moet in de nieuwe situatie scherper toezien op het voorkomen van concurentievervalsing en verdringing. 3.Re-integratie moet gericht zijn op echt werk. Daarvoor hebben we  verantwoordelijkheid op drie niveau’s: de actievoerders en de vakbond maken zich sterk voor de uitgebuite werknemers; de gemeenteraad moet goed controleren en beleid maken; de landelijke politiek moet heldere regels stellen.
 
Op de foto: Joop Wikkerink vraagt en krijgt appalus voor nòg een groep volhouders met roots in Aalten: de “kopgroep” die strijdt voor eerlijke arbeidsvoorwaarden in de huishoudelijke hulp.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *