Oh, oh Den Haag….

Joop Wikkerink, 23 april 2023

Dinsdag in B en W afgesproken hoe onze gezamenlijke lijn is richting de publiciteit die is ontstaan rond de huisvesting van  enkele gezinnen uit Den Haag, waarschijnlijk uit de daklozenopvang. Er werd een hoop aangenomen wat niet gecheckt was. Dus dat zijn we eerst gaan doen. Om hoeveel mensen gaat het, hoe is het proces, wat is de hulpvraag, kan die worden geboden enzovoort. We nemen afstand van woorden als dumpen, afvoerputje in relatie tot mensen met een huisvestingsprobleem en misschien wel andere problemen.  

Natuurlijk houden we ons als gemeente aan de wet en zetten geen hek om de gemeente. Vrije vestiging is een groot goed. Maar we willen wel graag samenwerken, vooral in het belang van de nieuwe inwoners, hun buren en de hele gemeenschap. En dan is het nodig dat onze mensen vroegtijdig en compleet geïnformeerd worden, zodat we tijdig de juiste middelen kunnen inzetten. Daarom willen we graag in gesprek met Den Haag over het proces en de verbetering daarvan en de vormen van samenwerking en informatie-uitwisseling. Inmiddels heb ik gebeld met de wethouder in Den Haag. Er komt overleg. 

Intussen zijn onze mensen bezig om uit te zoeken om hoeveel mensen het exact gaat. Dat hebben we ook tussentijds gemeld aan de raad.
In 2021 en 2022 hebben zich 9 verhuizingen van woningen van de Woonplaats vanuit Den Haag voorgedaan, twee zijn inmiddels weer vertrokken. 4 huishoudens wonen in Aalten, 3 in Dinxperlo. We zijn nog – met inachtneming van de privacy-regels – aan het uitzoeken wat de achtergrond en eventuele hulpvraag is. In elk geval hebben we alvast een Raadsmededeling en een persbericht over de eerste feiten naar buiten gebracht. Volgens de griffie heeft (een deel van) de raad aangegeven een zgn. interpellatiedebat te willen over deze kwestie a.s. dinsdag in de raadsvergadering. Maar er zijn nog geen vraagstellingen of debatpunten bekend. Intussen is er ook veel belangstelling van de media, andere gemeenten en de raad in Den Haag, daar zijn op donderdagavond raadvragen die dateren van 7 december beantwoord en een motie aangenomen dat in de evaluatie van dit verhuissysteem ook meegenomen zal worden “hoe het nu met de verhuizers gaat”.  

Het systeem heet Verhuisboxplus en is met steun en subsidie van VWS- in Den Haag gestart om te kijken of dit ook iets is voor andere steden met veel daklozenproblematiek. Ook is de journalist van het Nederlands Dagblad in Dinxperlo geweest en heeft met allerlei voorbijgangers gesproken. Ook Nieuwsuur overweegt een item. Wij zullen vanuit het college altijd netjes antwoord blijven geven dat iedereen in onze gemeente welkom is, mits volgens de wetten en regels  gehandeld is. En dat we wel graag willen dat we in samenwerking en overleg willen werken. Het  probleem moet niet groter gemaakt worden dan het is en mag er zeker niet toe leiden dat de solidariteit tussen groepen aangetast wordt.  

Ondertussen begrijpt natuurlijk iedereen dat het soms niet meevalt om in buurten te wonen waar veel mensen met een achterliggende hulpvraag wonen. En mensen die vallen onder de zgn. aandachtsgroepen kunnen zich vaak geen koopwoning veroorloven, zijn dus aangewezen op de goedkoopste huurwoningen, die zijn er onvoldoende en staan vaak geconcentreerd in enkele buurten.

Het slechtste wat we kunnen doen is mensen die aangewezen zijn op deze woningen tegen elkaar uitspelen, opzetten of uitsluiten of de schuld geven van het (sociale) woningtekort. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met beleidsmatige keuzes die in regering en parlement zijn gemaakt.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *