Huisvesting aandachtsgroepen

Joop Wikkerink, 23 april 2023

Huisvesting aandachtsgroepen.

Donderdagavond was er een raadsvergadering in Den Haag, weer veel vragen van kranten over de  huisvesting van Haagse daklozen. (Niet bij geweest hoor). Dat onderwerp sluit mooi aan bij het onderwerp van een brainstorm/informatie-avond voor raadsleden op woensdag. Dat ging over de nieuwe huisvestingswet: “Versterking regie Volkshuisvesting”,  het rapport “Een (t)huis voor iedereen”, zeg maar de taken van gemeenten bij de huisvesting voor aandachtsgroepen. Na jaren van verslonzing van de volkshuisvesting heeft dit kabinet de onontkoombaarheid van overheidsingrijpen ingezien. En belegt uiteraard de taken decentraal naar gemeenten. Dat zijn er nog al wat. Hieronder een plaatje daarover. Wat wel mooi is dat men ook aangeeft dat  een dak boven je hoofd niet altijd voldoende is, maar dat sommige van die aandachtsgroepen nog wat meer nodig hebben. Dat is te zien in het volgende plaatje. 
En dan komen we toch weer terecht bij die bestaanszekerheid. Mensen hebben inkomens- en werkzekerheid nodig, een dak boven hun hoofd en toegang tot voorzieningen. Mooi dat dat nu niet alleen vanaf de sociale zaken-kant wordt benadrukt, maar ook vanuit de volkshuisvestingskant. 
Er is door het College een projectleider aangesteld die al deze groepen, de huidige en toekomstige behoefte en de mogelijkheden in kaart gaat brengen. Dat het een enorme opgave wordt voor de gemeente(n) is wel heel erg duidelijk. Niemand waagt zich aan getallen of prognoses, maar het is niet waarschijnlijk dat de genoemde groepen in totaal kleiner zullen worden.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *