70 jaar Bevrijding: wat doen we nu en hier?

9 mei – Precies 70 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en het nazi-regime. Er waren veel herdenkingen in de gemeente. Fractieleden waren bij enkele aanwezig. Bijv. op 5 mei bij de voorstelling: Bevrijding! Waarvan ook alweer? Samenwerking: Dat heeft deze avond interessant en waardevol gemaakt. Het was een stuk geschiedenis ondersteund met muziek en liedjes uit de 20e eeuw. Huug Haytink van de Aaltense musea had de regie. Hij heeft muziekvereniging de Eendracht, het koor Multiple Voice, de toneelverenigingen Thalia, en Jong Gelre, een school en de artiesten Marjolein en Mitch enthousiast gekregen om mee te werken. Het resultaat was de geschiedenis in vogelvlucht met het accent op de crisis- en oorlogsjaren. Het was afwisselend, ludiek, indringend en leerzaam, als ieder apart een avond had gehouden was het lang niet zo goed geworden. Deze samenwerking geeft kracht en kwaliteit!

Op 8 mei kwam de Duitse vakbond DKB naar Aalten om Nederland te bedanken voor de inzet voor socialistische en communistische vakbondsleden vlak voor en in de tweede wereldoorlog. Burgemeester Verbeek uit Dinxperlo hielp Duitse Joden de grens over. Gradus Kobus uit Winterswijk communisten. En Antoon Stapelkamp, 20 jaar arbeider bij de kammenfabriek van Dam en Manschot (aan de Damstraat in Aalten) hielp vakbondsleden. Raar dat die geschiedenissen niet zo bekend zijn. Had het naoorlogse Aalten/Achterhoek het niet zo op communisten en vakbondsmensen (ook al waren ze van de ARP). Een hele mooie geschiedenis van deze markante Aaltenaar Antoon Stapelkamp is te lezen op: http://socialhistory.org/bwsa/biografie/stapelkamp 

Ook nu worden nog steeds mensen vervolgd om hun overtuiging. Nu alle herdenken is afgelopen, moet daar weer volop de aandacht naar uitgaan. De tentoonstelling “Leven in veiligheid” van Vluchtelingenwerk Nederland en georganiseerd door de Progressieve Partij is vanaf 13 mei te zien in de Aaltense bibliotheek!

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *