Wie is Sylvia Stuivenberg?

Sylvia staat no. 3 op de lijst van de Progressieve Partij. Daar lezen we:
Woont sinds kort in Dinxperlo, daarvoor in Breedenbroek. Afgelopen 5 jaar politiek actief geweest. Actief binnen Rooie Vrouwen (PvdA). Hobby’s: klussen, onderwatersport en ruwharige teckel. Werkte bij gemeentelijke afdeling Welzijn, is een mensenmens die geen uitdaging uit de weg gaat. “Kan niet, bestaat niet”, zoekt gepassioneerd naar oplossingen zowel bij klussen als maatschappelijke vraagstukken. Problemen zijn niet alleen met zak geld op te lossen, gelooft in creativiteit van mensen om oplossingen te vinden. Staat voor rechtvaardigheid, wil zich daar hard voor maken. Gelooft in compassie, solidariteit en streeft naar een zo goed mogelijk leefklimaat voor onze inwoners.

Sylvia, je woont sinds kort in Dinxperlo?
Eind september heb ik de sleutel van mijn woning aan de Nieuwstraat gekregen. Een huurwoning via de Woonplaats. Ruim 10 jaar kwam ik regelmatig voor een aantal dagen naar Breedenbroek. Vrienden van mij wonen daar. Een toen ik de kans kreeg om een deel van de boerderij van hun buren te huren heb ik geen moment getwijfeld.
Dus verhuisde ik 5 jaar geleden naar de Achterhoek; en huurde een deeltje van een boerderij in Breedenbroek. De eigenaren van de boerderij wilden gezien hun leeftijd zelf gebruik gaan maken van mijn ruimte en ik moest verhuizen.
Verhuizen naar een andere provincie doe je niet zomaar. Ik heb mij de eerste 2 jaar ontworteld gevoeld en heb veel energie gestoken in het leren kennen van mijn omgeving en de mensen. Ik ben dan ook 5 jaar actief geweest in de politiek van de Oude IJsselstreek.

Interessant, je kiest politieke activiteiten om ingeburgerd te raken?
Ik ben geboren in Leiden en op mijn 5de jaar verhuisd naar Zoetermeer, wat toen een dorp was met 10.000 inwoners. De mensen werkten hoofdzakelijk als boer of in de boterfabriek (Brinkers) en Nutricia. Er waren veel kleine ondernemers waaronder ook mijn vader. Hij was melkboer, zeg maar de voorloper van de SRV- man. Tot aan mijn 12de heb ik hier dagelijks in meegeholpen. Mijn vader was mentaal ziek en moest uiteindelijk besluiten om het bedrijf op te geven.
Ik heb mij altijd maatschappelijk betrokken gevoeld en kom uit de tijd van de emancipatie van vrouwen met zelfs een wethouder van emancipatiezaken (mooie jaren waren dit).
Ik heb diverse functies gehad binnen de Gemeente Zoetermeer, afd. Sociale zaken. Ook ben ik voorzitter van een cliëntenraad geweest waarin onder andere de vakbond, gehandicapten zorg, jongeren hulpverlening en directeur Sociale Zaken zitting hadden. Verder zat ik in de Emancipatieraad en was in de avonduren vrijwilliger bij het JOP (huis waar weggelopen jongeren tijdelijk konden verblijven.)

Bert Weevers (2) en Sylvia Stuivenberg (3) houden het programma en vernieuwde website ten doop

Dus de insteek (gemeente)politiek is niet zo vreemd. Passen daarin ook je activiteiten voor de Rooie Vrouwen?
Zeker. Ik ben lid van de Rooie Vrouwen, een landelijke werkgroep van vrouwen die het bestuur van de Partij van de Arbeid ondersteunt. Ook lokaal zijn er diverse groepen van Rooie vrouwen opgericht zo ook in de Oude IJsselstreek en omgeving. Wij hebben ons de afgelopen jaren ingezet voor de problemen die cliënten van Laborijn ondervonden. Daarvoor hebben we een meldpunt ingesteld. Dit heeft geresulteerd in het zgn. Berenschot rapport. Er zijn nu vele veranderingen doorgevoerd voor de cliënten binnen Laborijn.
We hebben recent een mondkapjes actie gehouden waarbij er 5000 mondkapjes afgegeven zijn bij de Minimanna markt in Ulft.
In deze tijd waar het alleen nog belangrijk lijkt te zijn hoeveel geld je verdient en hoe je bezit kan vergroten denk ik vaak aan die mensen waarvoor dit niet mogelijk is. Aan mensen die door welke reden dan ook niet voldoende mee kunnen doen. Dit geldt zeker voor de kinderen die zo vele kansen missen. Dit vond en vind ik nog steeds onrechtvaardig. Daardoor kan ik niet anders dan mijn mond opentrekken.

Vertel eens iets over je woning, istie al gasloos?
Mijn woning is een 3-kamer woning met een tuin. Op deze woning zitten 12 zonnepanelen en er zijn 2 warmtepompen aanwezig. Het betreft hier een woning binnen de sociale woningbouw met echter wel hoge huren, ik betaal op dit moment € 732,05 per maand hierin zit een bedrag van € 10,40 aan servicekosten. De woning is gasvrij en heeft uitsluitend vloerverwarming. Koken gebeurt met inductie. Ik betaal € 65,00 aan energie dit is tijdens deze sombere maanden veel te weinig. Ik hoop dat ik tijdens de zonnige maanden zoveel kan terug leveren dat ik bij mijn eindafrekening quitte speel.

Lever je ook energie terug aan het net?
De woning wekt zelf duurzame energie op door de zonnepanelen. Hiervan gebruik ik een deel en de rest lever ik terug aan de energieleverancier. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Wat dit financieel voor consequenties heeft in de energie nota is mij nog niet geheel duidelijk. Vanaf 2031 is salderen helemaal niet meer mogelijk, de energie die dan teruggaat naar de energieleverancier daar staat dan geen financiële compensatie meer voor.

Dit is een huurwoning van de Woonplaats. Hoe werkt nu het loten voor deze woning?
Deze woningen zijn verloot onder de inschrijvingen; hierbij maakt het niet uit hoe lang je ingeschreven staat bij de verhuurder. De loting geschiedt door een computerprogramma dit om iedereen een gelijke kans te geven. Ik was mij hier niet van bewust, stond 5 jaar ingeschreven en dacht hierdoor kans te maken. Mijn buurman stond 5 maanden ingeschreven. Dit laat zien dat er geen onderscheid is.
Ik voel mij zeer gelukkig dat ik een woning heb toegewezen gekregen. Het betreft een project van 14 woningen waar alleenstaande jongeren wonen; wat ouderen, alleenstaand of met partner, en mensen van middelbare leeftijd (zoals ik). En ook nog een jong gezin met kind. Een hele mooie mix dus.

Je staat nu al no. 3 op de lijst van de Progressieve Partij. Hoe dat zo?
Ik viel met m’n neus in de boter. Er waren al een hele tijd gesprekken over samenwerking tussen mijn partij de PvdA en de Progressieve Partij om samen één lijst te vormen. Dat ging allemaal nog niet zo makkelijk, ook niet binnen onze afdeling. Maar ik vind dat samenwerking tussen linkse mensen heel belangrijk is om een vuist te kunnen maken. Ik las het conceptprogramma van de PP en voelde me meteen aangesproken. Vooral omdat het begrip solidariteit als een rode draad er doorheen loopt. Dus toen de vraag kwam: wie wil er op een verkiesbare plaats op de lijst staan heb ik samen met Petra Hoezen uit Barlo mijn vinger opgestoken. Dus je ziet ook in onze campagne het roosje van de PvdA, naast het logo van de Progressieve Partij. Ik denk dat we de idealen van progressieve mensen op deze manier niet versnipperen, maar gezamenlijk nastreven.

Het zit er dik in dat je verkozen wordt in de gemeenteraad van Aalten. Wat krijgt de raad voor een raadslid uit Dinxperlo?
Ik ben breed geïnteresseerd en vooral nieuwsgierig naar mensen en hun drijfveren. Ik wil een brug bouwen tussen Dinxperlo en Aalten; de inwoners van Dinxperlo een stem geven in de hoop dat er meer verbinding komt tussen alle kernen in de gemeente. En dan natuurlijk, zoals ik eerder zei de focus op mensen die niet voldoende kunnen meedoen.
Dit kan alleen als ik voldoende stemmen krijg om een rol te mogen spelen ik hoop dan ook dat de regels het weer toelaten om meerdere mensen bij elkaar te hebben want dit is wat ik wil: luisteren naar de vragen en mogelijke problemen van de inwoners van Dinxperlo. Je ziet me in elk geval tijdens onze campagne in Dinxperlo op 26 februari waar we beschuit met muisjes gaan uitdelen. Immers onze lijsttrekker Esther Dienpoenbroek (ook geboren in Dinxperlo) is moeder geworden van een prachtige dochter Novi.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *