week 44 (klik hier)

Gemeente langzaam en traag?

Dat wordt wel eens beweerd. Niet als het om de Haart gaat. Op dinsdag 13 oktober bezocht een delegatie de Haart om poolshoogte te nemen over de noodzaak van verlichting langs de Haartseweg. Op 20 oktober  stelde de CDA fractie vragen in de raad over deze kwestie. Wethouder Luiten zegt dan dat er naar een oplossing gezocht wordt. Het beleid geeft hier op voorhand geen ruimte voor. Hij zegt verder dat het college wel een voorziening wil treffen die ervoor zorgt dat de verlichting in orde komt. Hierover zal in de najaarsnota gerapporteerd worden. Twee dagen later, op 22 oktober stuurde het College een raadsmededeling dat ze toch bezig waren met de vervanging van verlichting het dorp. Dus dat ze die paar (19) lantaarnpalen voor de Haart wel even voorrang konden geven. Veertien dagen later ( op 3 november) stonden de lantaarnpalen langs het Loohuisbos lustig te branden. Dit gaat wel erg snel. De raad heeft nauwelijks gelegenheid gehad hier iets van te vinden. Bijvoorbeeld de vraag of  met deze verlichting de sociale veiligheid ècht gediend is en of het afwijken van het beleid ook gevolgen heeft voor andere locaties en verzoeken.

Maar eerlijk is eerlijk: dit is een snelheid van handelen die nog nooit vertoond is binnen de gemeente Aalten.

STER-reclame: “Wilt u in afwijking van het beleid: een paar lantaarnpalen plaatsen, een illegale jachthut legaliseren, twee mooie woningen in het buitengebied bouwen op een plek waar er eigenlijk geen één kan, nog gauw een megastalletje de grond uit stampen voordat regelgeving dat verbiedt; weet dan dat u op het College en de Coalitie in Aalten kunt reken.” “Wilt u echter vrijblijvend overleggen of er in een nog niet verkocht pand voor een jaartje vergunninghouders/vluchtelingen gehuisvest kunnen worden, dan stuit u bij dit College opeens op de mantra “afspraak is afspraak; we moeten een betrouwbare overheid zijn”. Dat geldt in de ene situatie kennelijk wel en in de andere niet. Maatwerk wordt dan gemakkelijk matswerk.

Ongetwijfeld zijn er mensen die zeggen: “waar maak je je druk over”: “het is toch mooi geregeld, de mensen zijn tevreden?” Dat kun je zeggen als je als privé-persoon of bedrijf opereert. Bij de overheid ligt dat een tikkeltje anders. Daar geldt: wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander”. 

De coalitie en het College en zeker daarin het CDA-smaldeel moet langzamerhand oppassen dat ze hun hand niet overspelen door “zonnekoninggedrag:”. Dat ze beslissingen nemen en die onvoldoende met de raad, het hoogste orgaan bedsicussieren, wetend dat de meerderheid hen toch wel -soms klakkeloos- steunt. Dat lijken soms futiliteiten, maar het gaat om het respecteren van de spelregels. Als je daar te vaak vanaf wijkt, speel je als wethouder met vuur, leg je als college je hoofd in de strop en word je als coalitie ongeloofwaardig.

Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl

 

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *