week 36 (klik hier)

Is politiek Aalten-Dinxperlo een kleuterklas?
 
In een –in mijn ogen nogal populistisch getoonzette-column beklaagt CDA-columnist Frank Navis zich over het verlies aan Nederlandse identiteit en cultuur. Dat mag, het is een column. Opvallend wel dat hij de Gaulle en Bismarck citeert. In een CDA-column zou ik eerder het gedachtegoed van Dr. A. Kuijper of Willem Aantjes verwachten
Maar dat is de columnisten-keuzevrijheid. 
 
Gevaarlijker wordt het wanneer Frank bezig gaat “de” politiek te analyseren of liever gezegd te becommentarieren. 
 
Verder is de politiek vooral bezig om elkaar de ogen uit te steken – en het liefst gericht op de man – in plaats van te regeren. Kijk maar naar de gemeente Aalten-Dinxperlo. In deze kleuterklas wil ik niet zitten!”
 
Ik houd niet zo van deze ongefundeerde beschuldigingen. Ten eerste bestaat DE politiek niet. Ik kan alleen spreken voor mijn politieke idealen, mijn partij, mijn inzet in de gemeentepolitiek. En die is onverminderd al vele jaren lang gericht op met motiveren van mensen mee te doen met de maatschappij, niet aan de kant te blijven staan. Voor een betere wereld, een schoner milieu en een rechtvaardiger verdeling van welvaart.
Ik herken mij dan ook niet in de beschuldiging dat “de politiek” bezig is om elkaar de ogen uit te steken, het liefst op de man. “Mijn”politiek in elk geval niet. Anderen moeten voor zich spreken.
 
Frank legt vervolgens de verbinding met de gemeente Aalten-Dinxperlo. Daar zouden we ook vooral bezig zijn met het elkaar de ogen uit te steken, liefst gericht op de man. Daarmee beschuldigt hij impliciet de hele raad en het college. Hij noemt het zelfs een kleuterklas. Ook daarmee tast hij de oprechte bedoelingen van raads- en collegeleden, die vele uren steken in de raad en alles wat daarom heen hangt aan.  Hij zet ze weg als ogen-uitstekende op de man spelende kleuters. Kijk maar naar…….
 
Ik noem dit holle retoriek. Geen spoortje van bewijsvoering. Geen voorbeeld te bekennen. Doet het lekker tegenwoordig: ongefundeerd schreeuwen en fact-free politics bedrijven.
Daar komen we en de Aaltense politiek geen spat verder mee.
 
Ik snap wel waar zijn onvrede-en die van veel meer populistische partijen- vandaan komt. Veel mensen hebben niet meer het idee  dat zij vertegenwoordigd worden. Dat de politieke besluitvorming vooral  beïnvloed en bepaald wordt door de financiële sector (banken), multinationals als Bayer/Monsanto en dat de gewone mensen de crisis betalen. Daarom moeten we ook werk maken van nieuwe vormen van democratie en nieuwe mogelijkheden van burgerparticipatie. De laatste paar jaar zijn er talloze voorbeelden langsgekomen. Zie ook mijn vorige columns. Nu staat weer op de agenda de brief van Plasterk over het functioneren van de gemeenteraden en hoe die te verbeteren.
Laat Frank en ook het CDA daar hun energie in stoppen samen met raadsleden die zich oprecht drukmaken voor de publieke zaak. Bij dezen dan ook een oproep aan alle fracties om hun ideeën over nieuwe eigentijdse vormen van participatie met elkaar te delen.
 
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *