week 31 (klik hier)

Niks te doen…
Heb jij dat gevoel ook wel eens, dat je tijd tekort komt om alles te volgen; en dat je je dan verbaast over opmerkingen: “er is hier nooit wat te doen”. Te beginnen met  zaterdag:  bier verkopen voor Scouting op de Zwarte Cross. (€ 7500,– voor de clubkas verdiend met z’n allen). Stukje festivalterrein meepikken en doodmoe naar huis.  Zondagmorgen : spierpijn van de Zwarte Cross. Gratis cultuur op ’t Zand in Bredevoort.  De productie”IN het oog van de storm”. Publiek beweegt mee met spelers en muziek. Helaas gemist: moest naar de Zwarte Cross. Weer aan ’t schap. Na middernacht met suizende oren thuis.

Maandag: ’t Zand helemaal vol bij thuiskomst vanaf ’t werk:  Tv-programma van Omroep Gelderland. Had ik toch zo de hele dag mee druk kunnen zijn i.p.v. met m’n werk. Een hele dag lol en hardwerken en voor elk wat wils georganiseerd door de regionale omroep.  Woensdagavond even biertje halen met de “politieke vrienden”. Een leuke ingevoerde traditie van de Progressieve Partij: even bijkletsen op het terras bij Schiller op woensdagavond. En we zijn alweer aan donderdag.

Nou die donderdag die weet wat: snikhete Aaltendag. Leuke foto’s op de site  www.aaltendagen.com en www.filmaalten.nl.  Vanwege drukte met m’n werk pas om 23.30 even naar de Markt en Landstraat gefietst. Gezellig druk; veel  volle leu en harde muziek. Er zou niks te doen zijn in Aalten…. Soms te völle. Voor grote groepen kinderen en jongeren een prachtig vermaak. Voor anderen een bron van geluidsellende. Iets meer variatie in muziek zou mooi zijn. Maar er zijn een hoop mensen druk mee.

Zondag wordt ook weer moeilijk om alles in de 18 uurtjes te proppen: leuk concert op ’t Zand in Bredevoort (gratis!) en tot 23.00 uur het supergevarieerde “Achterhoek Spektakel” in Ulft.

Watbedoelu?

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Ten eerste er worden heel veel gratis toegankelijk activiteiten georganiseerd. Vaak ook “voor elk wat wils”. Zie de concerten op ’t Zand in Bredevoort, de Aalten Dagen en zomeractiviteiten van diverse semicommerciële organisaties als Omroep Gelderland. En las klapper natuurlijk Achterhoek Spektakel. Dat is mooi voor mensen die weinig te besteden hebben en toch ergens naar toe kunnen. Het brengt ook mensen “gratis” in contact met (regionale) cultuur.

Ten tweede: heel veel mensen zijn hiermee druk:  de SBK in Bredevoort, het Comité Aaltendagen in Aalten, een groep bewoners voor Bredevoorts Omroep Gelderland en een immense groep vrijwilligers rond Achterhoeks Spektakel. Om nog maar te zwijgen van de groep van 3000 vrijwilligers die zich voor hun verenging uitsloven op de Zwarte Cross.

Conclusie: er is veel werkkracht in onze contreien; samen met die mensen organiseren we menig feestje en festival. Er is daarom bijna altijd wat te doen. Als je het maar opzoekt. We moeten daarbij richting toekomst drie dingen in de gaten houden:

$11.     Het is van belang dat activiteiten die de Achterhoekse cultuur levend houden, bewaren en vernieuwen niet ondergesneeuwd worden in de polonaise en drank-feest-muziek.

$12.     Feest, activiteiten en lol van de ene groep mag niet een andere groep overmatig in de weg zitten

$13.     Er is veel werkkracht onder vrijwilligers. Iets meer focus zou goed zijn: niet 3 avonden in de week feestmuziek, niet 6 weekends achter elkaar grootse festivals, niet op dezelfde zondag drie kleinschalige cultuur-muziek-aktiviteiten tegelijk. En misschien kan die werkkracht onder vrijwilligers (straks als de overheid zich onder invloed van het neo-liberale denken helemaal heeft teruggetrokken achter de muren van banken en multinational) ook ingezet worden in buurt- en welzijnsinitiatieven.

Zomaar wat zomergedachten.

Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *