week 2 (klik hier)

Eerbetoon…
 
De eerste week van 2015 begon voor de gemeenteraad met de nieuwjaarsreceptie in DePol. Daar stond vanaf 19.00 uur het college klaar om de handen van de burgers te schudden. De meeste gemeenteraadsleden waren er ook. Daarnaast veel mensen van bedrijven, verenigingen en organisaties en gewone burgers. Er werd ook een erepenning uitgereikt. Nu voor de derde keer. Dit jaar was uit de inzendingen vanuit de samenleving gekozen Jannie Hofs uit Lintelo die allerlei vrijwilligerswerk op vooral de achtergrond doet. Er is een groeiende behoefte aan het uitreiken van prijzen of eerbetonen zo lijkt het. In Bredevoort werd “de pompe” uitgereikt aan het complete bestuur van het Grachthuys. Wij als Progressieve Partij reiken elke twee jaar  de “Solidariteitsprijs”uit. Jaarlijks is er de lintjesregen. Gevaar van prijzen is altijd dat de meeste  mensen de prijs niet krijgen. Dat in deze tijd mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving een eerbetoon krijgen kan wel als inspirerend voorbeeld dienen. En het past in een trend waarin we alles lijken te willen personifiëren.
 
Charlie Hebdo
De personificatie van het vrije woord was deze week het krantje waarover daarvoor nog nooit iemand gehoord had. Donderdag waren zo’n honderd mensen in Lichtenvoorde bij elkaar na de oproep van vier burgemeesters. Ze onderstreepten na de gebeurtenissen die week het belang van het vrije woord. Juist in een gemeentelijke democratie, in een gemeenteraad, besef je hoe belangrijk het is dat wij hier de vrijheid hebben om te denken en te zeggen wat we willen, uiteraard binnen de kaders van het (straf)recht. Sobere toespraken van de burgemeester van Oost Gelre en Bettine Winters van de Gelderlander. Misschien ook wel voor sommige aanwezigen de eerste keer dat ze naar een soort demonstratie gingen. In dit geval met vier burgemeesters op de voorste rij. Dat is allemaal uitzonderlijk. Deze afschuwelijke aanslagen raken ons kennelijk allemaal zeer diep. Niet alleen omdat het dichterbij is, in de straten van Parijs. Maar juist ook omdat wapens de vrijheid van meningsuiting willen opleggen. Dat doen ze trouwens in talloze andere landen. De golf van eerbetoon, medeleven en verontwaardiging laat wel zien dat we –ook hier in de rustige Achterhoek- een aantal gedeelde waarden hebben. Van links tot rechts.  Daarvoor waren we ook in Lichtenvoorde.
 
Opening gemeentekantoor.
Net daarvoor was in aanwezigheid van raadsleden het nieuwe gemeentekantoor aan de Hofstraat geopend. Er volgt nog een keer een soort open huis. De meeste medewerkers zitten nu in de oude Rabobank. De meeste medewerkers uit het gemeentehuis gaan tijdelijk naar de Wilhelminaschool en na de verbouwing weer terug naar het gemeentehuis. Ter gelegenheid van de opening is er een kleine fototentoonstelling ingericht over kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het FAS. Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Wethouder Henk Rijks opende samen met Mila deze tentoonstelling. Mila mocht samen met de wethouder de laatste foto ophangen bij de andere tentoongestelde afbeeldingen. 
 
Bredevoortse nieuwjaarsreceptie.
De burgemeester en twee raadsleden waren bij de nieuwjaarsreceptie in Bredevoort. Die twee raadsleden konden samen met anderen horen dat de burgemeester de gemeenteraad opriep om structureel exploitatiesubsidie beschikbaar te stellen aan Kulturhuser, gemeenschapshuizen en dorpscentra. Dat was een opvallende oproep in dat gezelschap. De burgemeester heeft zelf de macht om via zijn College een dergelijk voorstel in de raad te brengen. De Progressieve Partij zal een van de eerste zijn die zal berichten waanneer de burgemeester dit gelukt is. 
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *