week 1 (klik hier)

Geen actualiteit, maar een wens voor het nieuwe jaar….
 
Dit keer geen kijkje in de actualiteit, maar een blik achterom en vooruit van de voorzitter van de Progressieve Partij, Gerrit Stronks. Hij schreef dit in onze wekelijkse interne nieuwsbrief voor leden en belangstellenden. Maar de wensen gelden natuurlijk voor iedereen. Vandaar.
 
Wanneer we terug kijken naar het afgelopen jaar, dan vallen vooral de oorlogen en de rampen op: MH 17, Ebola, Gaza, Oekraïne, oorlog in Syrië en Irak door IS, oplaaiend geweld in noordelijk Afrika, Hoorn van Afrika, Congo, Soedan,  …………,  teveel om op te noemen. Oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen in Europa en soms ook in Nederland. Soms wordt je er bijna moedeloos of cynisch van. 
 
Een (voor sommigen) bekend (*) lied, zegt het zo:
………………………
Voor mensen die verlaten zijn,
voor allen die hun lot niet kunnen dragen,
voor hen die weerloos zijn
in de handen van mensen.
 
Voor uw naamgenoten in ons midden:
vluchtelingen, vreemden,
wees niet niemand.
…………………..
 
Veel mensen keren zich af van de maatschappij en trekken zich terug in hun eigen wereldje. Maar ook erg veel mensen worden juist actief in hun eigen omgeving. Ze helpen bij voorbeeld uitgeprocedeerde asielzoekers, worden vrijwilliger bij de voedselbank of in een zorgcentrum. 
En zoals altijd zijn er ook mensen die zich wereldwijd inzetten voor hun medemensen: bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen in Ebola gebieden, maar ook medewerkers van Pax in Oekraïne, Syrië/Irak en in Palestina/Israël, zoekend naar plaatselijke vredesinitiatieven.
 
…………….
Voor hen die kracht uitstralen,
liefde geven, recht doen,
dat zij staande blijven in ons midden.
…………..
 
Bij al deze wereldwijde narigheid vallen de plaatselijke problemen natuurlijk in het niet.
Toch zijn wij als politieke partij vooral bezig met die plaatselijke zaken. Afgelopen jaar stond vooral in het teken van de drie transities: Jeugdzorg, WMO en arbeidsparticipatie. Erg veel uren zijn besteed aan overleg, bijeenkomsten en gesprekken met betrokkenen. De zorg blijft of alles wel goed geregeld zal zijn op 1 januari en of in dit overgangsjaar nog veel rechtgezet moet worden.  
Daarnaast waren er natuurlijk de “gewone” zaken in de gemeente, zoals: natuur, afval, ruimtelijke ordening, financiën, transparantie, enz. die de aandacht vroegen.
Er waren weken dat de fractieleden of de fractieondersteuners 6 keer in de week op pad waren, soms 2 keer op een dag: “het moet niet gekker worden”. Daarnaast is er altijd veel leeswerk, om goed voorbereid te zijn voor de RTG- of de Raadsvergaderingen. Jullie hebben er elke week over kunnen lezen in Progressief Nieuws Intern.
Vanaf deze plaats wil ik hen bedanken voor het vele werk en hun inzet. Vaak voelen ze zich “een roepende in de woestijn”, maar al die positieve voorstellen moeten uiteindelijk invloed hebben op de rest van de Gemeenteraad, hoewel het bij de stemmingen helaas nog niet altijd direct tot uitdrukking komt.
 
Laten wij het komend jaar met vertrouwen tegemoet zien, dat het goede in de mensen zal overwinnen: lokaal, nationaal en internationaal.
 
……………….
Doe ons opengaan
voor het visioen van vrede
dat sinds mensenheugenis ons roept.
…………………..
 
Ik wens jullie allen een gelukkig, en indien mogelijk, een gezond Nieuwjaar.
 
Gerrit Stronks

(*) Huub Oosterhuis: Groter dan mijn hart.

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *