Terrasavond over gezondheid en intensieve veehouderij

6 augustus – Dit keer staan milieu en gezondheid centraal. Het RIVM heeft een rapport uitgebracht dat een mogelijke correlatie aangeeft tussen de gezondheid van inwoners in de buurt van intensieve varkenshouderijen. Wat kunnen wij met dit soort onderzoeken om ongewenste ontwikkelingen (schaalvergroting in de varkenshouderij) tegen te gaan. Als gasten ontvangen we drie mensen van de SLBG (ze leggen zelf uit waar die afkorting voor staat). We hopen wat verder te komen in het denken over “intensieve veehouderij en gezondheid”.
 
De vijfde “open terras-avond”, hopelijk nu wel op het terras in de zon, bij Schiller in Aalten vindt plaats op woensdag 10 augustus vanaf zo’n beetje 20.00 uur. Van 20.30 tot 21.00 uur of zolang het interessant is praten we met de vertegenwoordigers van de SLBG over gezondheid en intensieve veehouderij. Plaats: terras Schiller, Aalten.
 
De vierde terrasavond ging over Europese regionale samenwerking.
Tijdens de vierde “open-terras-avond”  op 3 augustus bivakkeerden we zelfs niet op het half-open terras bij Schiller, maar gewoon binnen aan de stamtafel, vanweg het weer. Een uiterst interessante avond met medewerking van Tom Lamers. Tom is werkzaam bij de gemeente Aalten en aangesteld voor de regionale programma’s en contacten, waaronder Duitsland.
Het was ons opgevallen dat bij de eerste ronde van het programnma Leader (plattelandsontwikkeling) geen aanvragen uit de gemeente Aalten waren voorgesteld. Dat betekent dat we meer aandacht voor deze mogelijkheden moeten vragen. Vanuit Bredevoort was de klacht te horen dat het ontbreekt aan capaciteit om goede aanvragen te schrijven, maar ook dat het niet helpt als bijv. Provincie en College zeggen: mooi idee, ga vooral door, maar reken niet op ons. Morele support en legitimatie is van groot belang. Vanuit Krachtige Kernen (w.o. Dinxperwick) gaat men zich richten op “service” en “familie”. Bij beide initiatieven (Leader en Krachtige Kernen) is het opvallend dat hier niet de gemeenten maar de burgers zelf aan het stuur zitten. Dat is zeer de moeite waard. Belangrijkste les van deze avond is: laten we vooral samenwerken (en niet dingen dubbelop doen) in een regio die geen halve cirkel is (en dus bij de grens ophoudt) maar een hele cirkel (inclusief Duitsland). Om succesvol aanvragen te doen in de beschikbare (Europese) programma’s is het nodig dat partijen voor-investeren (financieren). Bij de voorjaarsnota hebben wij voorgesteld voor in elk geval de sector cultuur daarvoor een bedrag op te nemen. Dat werd weggehoond. Bij de begroting zullen wij daar weer op terugkomen.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *