“Verborgen kunstschatten”

Verslag fietsexcursie 27 juli 2022


De derde zomerfietsexcursie van de Progressieve Partij naar Bredevoort leverde in elk geval meer dan 50 foto’s op van de deelnemers. Gepubliceerd op Facebook. Daar was ook alle reden voor. De bestemming was Bredevoort: cultuur-, kunst- en boekenstad. De eerste bestemming was ’t Zand.

Foto21Bredevoort
In de expositieruimte van Foto 21 zijn deze zomer 3 pop-up-kunsttentoonstellingen te zien. Op dit moment (tot 7 augustus) de jaarlijkse expositie “Salon des Arts” van kunstenaarscollectief BREEKijzer. Deze groep van 60 regionale kunstenaars selecteerde werken van 10 leden die op exact 5 m2 wand hun ideeën presenteren. Elke kunstenaar koos zijn/haar eigen stijl/discipline. Dat levert een zeer gevarieerd beeld op in diverse technieken en stijlen. Veel indruk maakte bij de bezoekers het werk van Rido Jansen over o.m. kwetsbaarheid, Dinie Wikkerink uit haar Haagse expositie “Roaring Twenties” (foto’s uit de jaren twintig van deze eeuw, in een presentatievorm die geïnspireerd is door art-deco/glas in lood van de jaren twintig van de vorige eeuw). Ook de uit Bocholt afkomstige Ingo Krasenbrink oogstte bewondering met zijn versmelting van grafiek en fotografie. Opvallend dat de groep mensen met elkaar in discussie ging over sommige werken of series. Precies waartoe kunst toe uitdaagt.

Bernarduspad
De tweede bestemming was de tuin van St. Bernardus, waar het OostGelders FotoCollectief (OFC) al voor de 8stekeer een foto-expositie in de open lucht laat zien. Langs de wandelpaden staan foto’s opgesteld die in de avondschemering bijzonder mooi tot hun recht komen. De titel van deze expositie: “De eerste zin”: fotografen maakten een beeld bij de eerste zin van een boek dat hen aanspreekt. Bekend is dat schrijvers soms heel lang nadenken over die eerste zin van hun boek: die moet raak zijn, nieuwsgierig maken, een cliffhanger vormen. Daar dan een foto bij maken of zoeken levert een verrassende combinatie op. Na afloop vroeg een deelnemer: “Wie weet er nog een eerste zin?”. “Nee, dat niet zeiden enkele deelnemers, maar wel de schrijvers en hun boeken: Thé Lau, Jack Weijkamp, Jonah Falke” (om maar even dicht bij huis te blijven).

Gallery-Walk-in-Garden
Door de achterpoort kwam het gezelschap terecht in de tuin van Luci Aversteeg en Jan Ubels. Respectievelijk goudsmid en klokkenmaker in Bredevoort. Op het voormalig speelplein van de oude kleuterschool hebben ze een exotische tuin gerealiseerd. Interessante planten en bloemen, die vooral de uitdaging bieden om in dit klimaat te overleven. Zo waren er de yucca’s in diverse soorten, de enorme en snel groeiende bananenboom en de prachtige grote varens. Eén van de deelnemers wist zelfs het paraplu-boompje aan te wijzen en nog wat snoeitips te geven ook.

Gratis toegankelijk
Alle locaties zijn ook gratis toegankelijk te bezoeken deze zomer. De pop-uptentoonstelling op vrijdag t/m zondag t/m 7 augustus, de tuin van Bernardus altijd en de tuin van Luci en Jan als het hek open is (neem vooral in de schemering eens een kijkje).


Deel deze inhoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.