Veel intresse voor “Nieuwe Bodem”

Redactie, 13 augustus 2023


Zeer interessante excursie naar “De Nieuwe Bodem”.

Woensdagavond 9 augustus ging de PP-fietstocht naar Nieuwe Bodem aan de Seinsdijk in Lintelo. Zo’n 30 mensen fietsten met ons mee en genoten daar van een heel interessante rondleiding van Meta en Jasper.
Zij vertelden dat ze in september 2020 samen met nog vier enthousiaste mensen begonnen zijn met hun project door twee hectare grond te pachten van een van hun ouders. Zij vinden dat het huidige landbouwmodel een te zware wissel trekt op het klimaat. De grond raakt erdoor uitgeput, biodiversiteit is ver te zoeken en het landschap verschraalt. Agrobosbouw kan deze problemen helpen aanpakken. De teelt van bomen en struiken gecombineerd met landbouwgewassen vangt CO₂ in de bodem en gewassen en herstelt waterkringlopen. Dit helpt klimaatopwarming te verminderen en kan zelfs klimaatkoeling in werking zetten. Daarnaast herstelt agrobosbouw de biodiversiteit, garandeert voedsel in tijden van klimaatverandering en herstelt ons landschap.
Op Nieuwe Bodem worden walnotenbomen en hazelnotenbomen, fruitbomen, bessenstruiken, granen, kruiden en bloemen door elkaar geplant. Een gemengde aanplant is minder plaaggevoelig en zorgt ervoor dat geen kunstmest of giftige bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De houtige gewassen hebben tijd nodig om tot volledige groei en productie te komen. Daarom wordt de ruimte tussen de bomen en struiken in de tussentijd benut door graan, thee, groente en bloemen te laten groeien.
Het leuke bij Nieuwe Bodem is dat jezelf ook kunt meedoen. Je kunt walnotenbomen, hazelnotenbomen of voedselbosgewassen adopteren. De opbrengst van de boom is dan voor jou.
Mocht je na het lezen van dit verslagje geïnteresserd zijn, kijk op de website www.nieuwebodem.nl voor de open dagen, rondleidingen en bezoekersmogelijkheden.
(tekst Henk Kok, foto’s Ans Plug en Gerrit Migchelbrink)

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *