Tijd voor bestuurlijke bescheidenheid in Aalten

19 juni  – Dinsdag besprak de raad de jaarrekening 2015.  Die is na een aanvankelijke negatievere inschatting  toch mooi met een positief saldo geëindigd. Daar zijn altijd twee meningen over: “mooi dat we wat overgehouden hebben” en “slecht dat we dus te weinig gedaan hebben”.  Wat de Progressieve Partij  mist bij deze rekening en dit college is “bestuurlijke bescheidenheid”. Er worden lijstjes opgevoerd waarin Aalten hoog eindigt in de categoriën de  mooiste, de grootste en de goedkoopste, de minste ambtenaren.  Andere ljstjes  waarin Aalten onderaan bungelt worden achterwege gelaten (economie, leefbaarheid). Dat is gebrek aan bescheidenheid.  Woordvoerde van de Progressieve Partij Guido Uland:  “Bij de voorbereiding van ons oordeel over de jaarrekening stuitten wij op een interessant artikel.  Het draagt de titel:  “Het is lonend bescheiden te blijven”.  Essentie van het artikel:  Bescheidenheid is de beste aanwijzing dat een leider beschikt over zelfvertrouwen. Het is een onderschatte deugd die leidt tot succes. Het artikel verhaalt van o.a. de  Amerikaanse  president  Abraham Lincoln die bekend stond om zijn bescheidenheid. Deze deugd stelde hem in staat een van de beste regeringen in de Amerikaanse geschiedenis te vormen. Lincoln had er geen behoefte aan zijn superioriteit te demonstreren of zijn gelijk te tonen. Zijn bescheidenheid stelde hem in staat optimaal gebruik te maken van wat de beste mensen te bieden hadden. Onze fractie heeft het artikel als ingezonden stuk naar de raad gestuurd.
Wij denken dat de gemeente Aalten weer toe is aan “bescheidenheid als deugd”. Dat missen wij in de jaarrekening. Er worden lijstjes gegeven waarin wij allemaal het beste zijn.  Dat komt bij ons arrogant over. En daar heeft Aalten nu even geen behoefte aan.
De Progressieve Partij hecht niet zoveel waarde aan lijstjes van de beste en de slechtste. We hechten zeker in deze tijd wel waarde aan bestuurlijke bescheidenheid.”
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *