Prokkelen met mensen met een beperking

18 juni – Sinds 1 juli is het  VN verdrag inzake de rechten van  personen met een handicap van kracht. Bij ons overleg op 3 mei 2017 met het team Samen Sterk van Estinea, vertelden zij : Estinea doet mee aan de Prokkelweek om de bewustwording van’normale mensen te vergroten: Hoe gaat dat, participeren aan de samenleving met een beperking? De bedoeling is mensen tot nadenken te prikkelen, hoe is het om met een handicap handelingen te verrichten?
We waren afgelopen woensdag  met een hele groep, raadsleden, mensen met een beperking; zelfs de journalist en de fotograaf van de Gelderlander deden enthousiast mee ( zie het artikel in de Gelderlander).
We deden een paar activiteiten: hoe is het om geblinddoekt met een blindengeleidestok te lopen? Nou dat was indrukwekkend, we merkten dat we binnen een paar seconden onze oriëntatie totaal kwijt waren. Marcel ( hij is slechtziend) overtuigde ons dat hij daar nu wel aan gewend was. Wij kunnen ons nu voorstellen dat je de blindegeleide stroken, bijvoorbeeld op een station dan wel hard nodig hebt. 
Wat hoor je als je slechthorend bent? (dikke oordoppen op: erg vermoeiend om dan een gesprek te volgen)  Daarna deden we een paar opdrachten ( 4 dingen tegelijk moeten doen) waardoor we meer inzicht hoe moeilijk het is voor mensen met een autisme om je te blijven concentreren in een onrustige omgeving. Moeilijke woorden eenvoudig verklaren: woorden als anticiperen, pragmatisch, transitie, sociale kaart, allemaal vaktermen;  waren voor ons ook regelmatig moeilijk om precies te omschrijven in gewoon Nederlands.
 
foto: De Gelderlander. Marian Nijman wordt gecoacht door Yolande Bos. Zie ook het mooie verslag (plus filmpje) in de Gelderlander:
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *