Haarts Belang: “College pleegt diefstal”

2 december – Dinsdag was er een debat over de toekomstige woningbehoefte. Die daalt in de Achterhoek. Dus ook in Aalten, Bredevoort en de buurtschappen. Veel mensen die daar woningen willen bouwen komt dat gegeven niet uit en sommigen ontkennen dus dat er minder woningen gebouwd moeten worden. Dat geldt ook voor de fractie van HMV. Bouwen, bouwen, bouwen is daar het credo. De cijfers worden niet geloofd. Prognoses komen nooit uit. Dat begint behoorlijk op fact-free politics te lijken. 
Het is ook hard voor mensen die dachten dat ze over enkele jaren “een appeltje voor de dorst” hadden, maar waarvan nu de dreiging boven de markt hangt dat de woningbouwbestemming in het weilandje tegenover hen zal vervallen. Het lijkt een beetje op die mensen die dachten goed te kunnen scoren op de beurs en al hun waarde zagen verdampen. Dat is een hard gelag. Zo hard zelfs dat Haarts Belang het gemeentebestuur betichtte van diefstal. “Zo’n beschuldiging doet pijn” erkende wethouder Kok, “maar iedereen moet weten dat woningbouwbestemmingen nooit voor de eeuwigheid worden afgegeven. Ook niet in de buurtschappen. Bovendien, en dat is de stelling van het college, zorgt elke eensgezinswoning (vrijstaand) die nú gebouwd wordt voor een stukje waardedaling en onverkoopbaarheid van woningen van hetzelfde type over 20 jaar. Het gaat er dus ook niet om of de bouw en de economie nú aantrekken. Maar het gaat erom hoeveel woningen van welk type er over 20-25 jaar nodig zijn. Woningen worden nl. voor 50-70 jaar gebouwd.  Wij gaan daarbij voor sociale huurwoningen, levensloopbestendig en absoluut energieneutraal. 
De Progressieve Partij  vindt dat zo’n beschuldiging van diefstal niet kan en nemen daar afstand van. Hoopt dat andere fracties dat ook doen. . Op ons voorstel worden  alle ideeën verzameld, gaat het college daaraan rekenen en op reageren en past haar voorstel eventueel aan. Ook vinden wij het van belang om een poging te doen een zodanig prognosemodel van de bevolkingsontwikkeling neer te leggen dat iedereen dat model (met zijn eigen ideeën over afwijkingen naar boven of naar beneden) als uitgangspunt neemt. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *