Gezonde grote bomen kappen bij AVA-terein?

Gerrit Migchelbrink, 28 mei 2023

Sinds de aanleg van het AVA-terrein op de locatie aan de N318 zijn er problemen met de inrit. Althans, dat vindt o.a. de provincie, die wegbeheerder is van de N318. Men vindt die inrit gevaarlijk, hoewel er nog geen ongelukken zijn gebeurd. Dat hopen wij ook niet. Voorkomen is beter dan achteraf concluderen dat we hadden kunnen ingrijpen.

Dus heeft de provincie een oplossing bedacht. We gaan het fietspad vanaf de Bredevoortsestraatweg nabij dansschool Vieberink tot aan het AVA-terrein verbreden en er een ventweg van maken. Auto’s richting AVA terrein kunnen daar de ventweg op, tussen alle fietsers die richting Bredevoort gaan. Ook jeugdleden van AVA komen die auto’s tegen. De aansluiting nabij Vieberink wordt erg onduidelijk, auto’s en fietsers moeten daar oversteken in de bocht. Legt de provincie een probleem tussen automobilisten op het bordje bij de gemeente? En creëert ze daarmee een nieuw probleem door auto’s tussen de fietsers en voetgangers te sturen? Wordt de zwakkere verkeersdeelnemer hier opgeofferd aan de heilige koe? Het lijkt er sterk op. Onbegrijpelijk!
 
Ander punt is dat door de aanleg van de ventweg er 11 gezonde bomen gekapt moeten worden. Elf bomen in de tijd dat iedereen de mond vol heeft dat we zuinig moeten zijn op onze bomen en natuur. Maar er komt toch herplanting? Ja, dunne ‘pietsen’ die jaren moeten groeien voor ze net zo groot zijn. Wist u trouwens dat in eiken vele nachtvlinders hun eitjes leggen en rupsen hun eten vinden? De eikenprocessierups kennen we allemaal, maar ook vele bedreigde soorten zitten daarbij.
Een onzalig plan dus van de provincie. Een oplossing maken door een nieuw probleem te creëren.

Wat doet de gemeente dan? Die heeft vorig jaar een kapvergunning verleend aan de provincie. De Bomenstichting Achterhoek heeft hier bezwaar tegen gemaakt. Die is behandeld door de commissie Bezwaarschriften die het bezwaar ongegrond heeft verklaard. Het college heeft dit advies overgenomen. In raadsmededeling 202-2022 staan de antwoorden op vragen van PP raadslid Bert Weevers. Ik concludeer daaruit dat de gemeente niet veel zin heeft om hier fatsoenlijk een besluit over te nemen. Men leunt achterover onder het mom van dat de provincie bevoegd gezag is. 

Omdat de kapvergunning maar een jaar geldig is, is die 17 mei jl. verlopen en moet er een nieuwe worden aangevraagd. Ook moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd, de gemeente is hierin het bevoegd gezag. Ik roep de raadsleden en het college op om hier nog eens goed over te discussiëren of dit wel de goede oplossing is. Volgens mij zijn de natuur en de zwakkere verkeersdeelnemers het slachtoffer van op de automobilist gericht beleid.

Gerrit Migchelbrink 

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *