Debat met gedeputeerde over cultuur in Achterhoek

februari – Op maandagavond 3 maart organiseert de initiatiefgroep PRO!Kunst, ondersteund door de Progressieve Partij een debatavond met als thema “Kunst en Cultuur, juist in krimpgebieden”. Voor dit debat komt Annemieke Traag, Gedeputeerde provincie Gelderland voor o.a. Cultuur en Cultuurhistorie naar Aalten.  Zij zal ingaan op het hierboven genoemde thema. 

 

Drie redenen voor een debat op dit moment.
Er zijn  vragen gerezen naar aanleiding van de subsidieverlening op grond van de 2e tender Cultuur en Erfgoed. Het algemeen gevoel is dat de Achterhoek zeer karig is bedeeld. 
Tijdens de rondgang van de nieuwe voorzitter van de stuurgroep Achterhoek 2020, mw. Liesbeth Spies is in diverse gemeenteraden het belang van kunst, cultuur en erfgoed benadrukt, ook als mede aanjager van de economie. Samenwerkingsvormen als Cultuurpact zijn daarbij in de Achterhoek essentieel en succesvol. Mw. Spies heeft beloofd die boodschap over te brengen in Arnhem.
Juist in tijden van economische neergang en demografische krimp is het voor gebieden die daarmee te maken hebben van groot belang dat kunst en cultuurinitiatieven versterkt en ontwikkeld worden. De Regio kan daarbij niet zonder (provinciale) aanjaagfondsen.
 
Cultureel randprogramma.
Naast de gedeputeerde hebben wij ook interessante gasten uitgenodigd die kunst en cultuur in de Achterhoek een meer dan warm hart toedragen. Gespreksleider zal zijn de heer Maurits Nibbering, voorzitter Cultuurzomer Achterhoek. Het poëtische aspect zal ingebracht worden door HiPP: Het instituut Praktische Poëzie (Hans Mellendijk, Bert Scheuter, Louis Radstaak). Bekend van Zwarte Cross, ’n Drom en de Poëzienacht. Columnisten in de Gelderlander.
 
Locale politici uit gedaagd
Zeker in de tijd voor de verkiezingen voor de gemeenteraad op 19 maart mogen ook lokale politici niet ontbreken op dit debat. Zij worden uitgedaagd hun opvattingen te geven over de rol van kunst, cultuur en erfgoed in onze gemeente en regio.  De organisatie heeft de partijen opgeroepen om ten minste één vertegenwoordiger te mogen ontmoeten. Zij worden dan betrokken in het debat.
 
Bijzondere locatie
De avond begint om 20.00 uur in de pop-up-store van PRO!Kunst, Landstraat 11 te Aalten. Hier krijgt de Gedeputeerde een expositiecatalogus aangeboden. Het debat “Kunst en Cultuur, juist in krimpgebieden” vindt plaats in het Museum aan de Markt te Aalten vanaf 2030 uur.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *