De toekomst: afval wordt grondstof; omgekeerd inzamelen

4 oktober –  Afgelopen woensdag was er in Winterswijk een “mini-congres” over afvalverwerrking in de toekomst. Inderdaad wel erg “mini”: slechts 9 aanwezigen, waaronder twee raadsleden uit Aalten, waarvan één Gerrit Migchelbrink van de Progressieve Partij. Er staan de komende jaren nogal wat veranderingen op de rol  rondom afval inzameling. Ten eerste hebben we (haast) geen afval meer maar herbruikbare grondstoffen die steeds meer geld waard worden. Dit betekent dat er minder verbrand gaat worden in de grote afvalovens van AVR. Dit leidt nu al tot tekorten, waardoor er nu al afval vanuit het buitenland naar Nederland wordt gebracht. Te gek voor woorden, maar werkelijkheid.

Ook de inzameling gaat veranderen. In Oost Gelre wordt geen grijs afval meer opgehaald, maar moeten burgers die zelf brengen naar ondergrondse containers die op diverse plaatsen in het dorp worden aangebracht. De gedachte hierachter is dat men beter gaat scheiden. Dat noemt men “omgekeerd inzamelen” Enkele pilots hebben dat ook daadwerkelijk hard aangetoond. GFT, papier en plastic worden huis-aan-huis ingezameld. Ook kartonnen drankverpakkingen kunnen ingeleverd worden. 
De ROVA hield een presentatie over groen onderhoud voor gemeenten. Hier kunnen veel mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ingezet worden, wat al op grote schaal gebeurt. Interessant in het kader van de WMO en Participatiewet. Meer informatie op: http://www.rova.nl/huishoudelijk-afval/omgekeerd-inzamelen/rapportages

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *