Circulaire economie komt eraan!

Joop Wikkerink, 11 maart 2023


Dinsdagavond was er een informatieavond voor de raad (een deel was aanwezig). Dat ging over de circulaire economie. En de vorderingen in het plan duurzaamheid. Het is mooi om te zien dat de hele raad het belang van circulaire economie onderkent.
De regering wil dat in 2050 de hele economie circulair is. Dat lijkt nogal ver weg.
Maar ook hier in Aalten kunnen we stappen maken. Dat bewees de presentatie van Willie Smit, directeur van WAM van Duren uit Winterswijk en voorvechter van het circulaire bouwen. Hij gaf mooie voorbeelden, waar ook de gemeente Aalten gebruik van kan maken (hergebruik straatmateriaal bijv. met alle Achterhoekse gemeenten samen).

Tussendoelen duurzaamheid

In de stand van zaken plan van aanpak duurzaamheid ging het over “reële tussendoelen”. Soms wordt er nogal een verschil gepresenteerd tussen een actie (het starten van een regeling) en een resultaat( 20 deelnemers bijv.). Maar wat 20 deelnemers aan een duurzaamheidslening dan weer precies zegt over de CO2 uitstoot is wel lastig te duiden, zeker als die realisatie door particulieren gemaakt moet worden. Over deze tussendoelen zal het laatste woord nog niet gezegd zijn. Hoop wel dat het geen eindeloze discussies worden zoals bijv. bij het dashboard sociaal domein of het uitvoeringsprogramma. Het is natuurlijk ook wel aan de raad om dan aan te geven wat ze gemeten wil zien en waarom.

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *