Biobased bouwen: kansen te over

Vrijdagmorgen 22 april was ik namens ons bedrijf Oosthuis Prefab Woningen uit Doetinchem aanwezig bij de thema bijeenkomst Samen Biobased Bouwen in de Achterhoek bij de DRU in Ulft.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Woningbouwvereniging Wonion, met als doel om te kijken hoe de doelstellingen uit het regeerakkoord om te verduurzamen in de Achterhoek gerealiseerd kunnen worden. De opgave is groot en de bedoeling is om kennis te verzamelen die er al aanwezig is. Biobased is daarbij uitgangspunt omdat dat duurzaam en circulair is en werk kan opleveren in de Achterhoek.

Er waren ruim 80 personen aanwezig, van architecten, (prefab)bouwers, isolatiepartners tot bouwmaterialen leveranciers, innovatieve onderzoeksbureaus en strobouwers. Een mooi bont gezelschap. Verschillende sprekers, o.a. oud-Aaltenaar Jan Willem van der Groep (aanjager biobased bouwen in opdracht van ministerie LNV en BZK) hielden toespraken over hun vakgebieden, de opgaven en de problemen die boven komen drijven.

Daarna werden de deelnemers in vier groepen verdeeld om input over 4 onderwerpen te verzamelen die weer in de andere groepen werden besproken. Allerlei ideeën kwamen boven drijven, maar ook veel valkuilen en obstakels. Veel gehoorde klacht en belemmering is het Bouwbesluit. Deze is sterk verouderd en sluit lang niet meer aan, aan de nieuwe en huidige manieren van bouwen. Daar moet men landelijk snel en adequaat mee aan de slag, anders lopen we dadelijk vast in eigen regelgeving.

Men wil graag een aantal proef- recreatiewoningen bouwen van verschillende materialen om te kijken wat goed en prettig is om in te verblijven. Ook kosten en aanvoer materialen spelen daarbij een belangrijke rol. Verder wil men graag met boeren en LTO in gesprek, die nu de grote afwezigen waren ondanks uitnodigingen. Het rijk wil miljarden uitgeven om boeren in kwetsbare gebieden uit te kopen, daar waar deze boeren ook kunnen omschakelen naar de teelt van biobased gewassen zoals vlas, hennep en stro. Deze producten kunnen lokaal geteeld, bewerkt en verwerkt worden bv in isolatie. Bovendien slaan deze Co2 op. Een agrariër die later binnen kwam vond het tijdsstip van deze bijeenkomst onmogelijk voor boeren, die s’ morgens druk zijn op de boerderij.

Conclusie is dat er veel potentie al aanwezig is en dat veel mensen daar direct mee aan de slag willen. Of zoals iemand zei, d’ran. Een inspirerende en geslaagde morgen, met een vervolg op korte termijn.

Gerrit Migchelbrink.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *