Asbest in Dinxperlo: niet gevaarlijk,wel opruimen

20 mei –  Bij de speelplaats “De Bijvank” in Dinxperlo is asbest gevonden. Dinsdag werd een voorlichtingsavond georganiseerd. De Progressieve Partij was erbij. Wethouder Nijland legt uit, wat de situatie is bij speelplaats de Bijvank. Hij spreekt namens de gemeente Aalten, die verantwoordelijk is voor de gevolgen, die ontstaan zijn na het ontdekken van asbest op deze locatie. De firma Rouwmaat is opgedragen, om onderzoek te doen. De speelplaats is afgezet.
Het resultaat van de bevindingen is gemeld bij de Provincie. Men heeft tot op een diepte van 80 cm, onderzoek gedaan. Er zijn geen asbest-vezels gevonden, maar hecht-gebonden asbestdelen.Dhr. Steven van der Lelie, van de GGD, geeft een toelichting. Het is niet gevaarlijk, maar er moeten wel ingrijpende maatregelen getroffen worden! Het asbest-gedeelte ligt ook heel dichtbij de woonomgeving. Er is geen gevaar bij, maar het moet, volgens de wet, opgeruimd worden.
Zoals het er nu naar uitziet, is het asbest ook aanwezig bij de percelen van de omwonenden. Ook hier zal onderzoek gedaan worden. Men gaat in de directe omgeving, proeven doen, naar de aanwezigheid van asbest. Dhr. Nijland geeft aan, dat de gemeente verantwoordelijk is voor het speelterrein en dat “de Woonplaats” eigenaar en verantwoordelijk is voor de huurpercelen en enkele looppaden. Ook de eigenaren van de woningen wordt gevraagd mee te werken aan de sanering, ook in hun eigen belang. Er is in dit geval, geen schuldige als veroorzaker!
Wat is het vervolg-plan: De locatie gaat afgegraven worden. Te weten: 750 kubieke meter grond. De werkzaamheden gaan ca 14 dagen duren. Dhr. Nijland geeft aan, dat het om 150 vrachtwagens grond gaat. Er zal een was-installatie geplaatst worden, waarbij de banden van de
vrachtwagens gereinigd worden. De Provincie zal geen financiële ondersteuning verlenen. Verder wordt aan buurtbewoners en belanghebbenden, altijd de gelegenheid gegeven, om hun persoonlijke vragen aan de gemeente Aalten te stellen. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *