Achterhoek duurzaam: zit nog niet tussen de oren!

4 februari – Drie fractieleden van de Progressieve Partij bezochten woensdag een bijeenkomst van de Tafel van Groenlo, een denktank van de 3 O’s: Overheid, Onderwijs en Ondernemers. Het ging over de voortgang van de duurzaamheid in de Achterhoek. Wat is er sinds de oprichting gebeurd en wat moet er nog gebeuren om de Achterhoek in 2030 energieneutraal te laten zijn.
De heer Ydema van AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) schetste de huidige situatie: er zijn veel projecten actief, maar nog veel meer in ontwikkeling. Er zijn nu 700 particuliere klanten en diverse vooraanstaande bedrijven. In het totaal moet er voor 4 miljard geïnvesteerd worden in de Achterhoek, maar dat levert op termijn een besparing op van 3 á 400 miljoen per jaar. De subsidie van de gemeentes loopt af, maar in 2017 zullen de kosten en baten gelijk zijn en de volgende jaren zal er een positief resultaat zijn. Hij zei wel dat er voor het Verduursaam Energieloket meer geld nodig zal zijn om meer energiebesparing te kunnen bewerkstelligen.
ADV (Achterhoek Duurzaam verbouwen) zegt dat het doel is om meer te doen aan energiebesparing bij particulieren, openbaren gebouwen, bedrijven en bij gemeentelijk vastgoed. Het gaat goed, maar er moet een “tandje erbij”.
De Vereniging van Industriekringen in de Achterhoek willen lokale initiatieven stimuleren, meer bedrijven laten aansluiten bij energietransities. Een goed voorbeeld is te vinden in Ruurlo. Zo waren er nog bijdragen van de Stichting Biomassa (agrarisch georiënteerde bedrijven, waaronder Dorset uit Aalten),  het Waterschap (wil  in 2025 energieneutraal  zijn). 
Twee punten die genoemd zijn willen we hier graag onderstrepen: de energiescans bij bedrijven moeten resulteren in advies én begeleiding, anders verdwijnen de adviezen in de bureaulade. De kennis die er is moet gedeeld worden.
De Achterhoekse bedrijven moeten samenwerken om het werk voor energiebesparing naar zich toe te trekken. Nu gebeurt er veel werk door bedrijven van buiten de Achterhoek, door samen te werken blijft het werk hier, is goed tegen de krimp.
Een interessante avond met maar 4 mensen van de gemeente Aalten, waarvan 3 van de Progressieve Partij. Een gemiste kans. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *