Aalten – Woensdag 6 augustus vertrok om18.30 uur vanaf de Markt in Aalten een grote groep fietsers richting Dale en Barlo naar de Varsseveldsestraatweg. Daar tussen de N318 en de spoorlijn ligt behoorlijk verborgen de fruitkwekerij van Bert en Christie Lensink. Deelnemers, waaronder een echtpaar op een duofiets uit Dinxperlo genoten zichtbaar van de groene natuur in Dale, ’t Villeken , ‘t Goor, de Wolboom, en de omgeving Seinsdijk. Maar vooral van het vele groen in de fruitkwekerij.
De fietstocht was de derde op rij die deze zomer georganiseerd wordt door de fractie/wethouder van de Progressieve Partij. Wethouder Joop Wikkerink: “Wij zijn trots op en gek met ons mooie landschap en onze innovatieve, kleinschalige bedrijven in de kernen en het buitengebied. Daarom fietsen we deze zomer naar onverwachte initiatieven, waar we graag wat leren, nieuwe dingen willen bekijken die een bijdrage leveren aan een duurzame en solidaire samenleving. Er is immers zoveel haat en nijd. Daar willen wij graag het mooie van het landschap, het inclusieve van onze bedrijven en het sterke van onze sociale basis tegenover zetten. Vandaar deze fietstochten”.
Conferencier of fruitteler?
De groep werd op “het erf” ontvangen door Bert en Christie Wensink met een cakeje met –natuurlijk- aardbeien. Bert vertelde wat over dit bedrijf. “Ik wilde altijd al kweker worden. Als 13-jarige had ik al een tuintje. Via scholing en stages is Bert veertig jaar geleden begonnen met het kweken van groente en fruit. Eerst afgezet via de veiling (in Bemmel), maar alras ook –via zijn gepensioneerde vader- via de bekende kraam aan de Varsseveldsestraatweg. Zo’n 80% van de productie uit de kassen, de stroken grond en de bakken met aardbeien en pompoenen wordt verkocht via de kraam. De rest via lokale supermarkten als Spar en Jumbo. Soms gaat ook een stukje overproductie naar de Voedselbank. De fietsers hoorden voor het eerst over de strijd die fruittelers voeren tegen de “suzuki-vlieg”. En genoten van de verhalen van Bert. “Je kunt altijd nog conferencier worden, als het fruit niks meer oplevert”, merkte een vaste deelnemer op.
20 ton aardbeien
Aardbeien worden gekweekt in speciale bakken (voeding en water wordt aangevoerd), die boven de grond staan, wat plukkers fijn vinden. Inmiddels hebben ze 12.000 bakken met in totaal 24.000 planten die samen per jaar 20 ton aan aardbeien opleveren. De aardbeiplant is nogal productief: van april tot oktober leveren de planten om de drie weken. Plukkers (ongeveer 10-15 scholieren) mogen alleen de rode vruchten (met een schaartje) plukken; deze komen in de kraam te liggen. Eigenlijk te laat want de lekkerste aardbei is volgens Bert: “ 1 meter van de plant”: dus plukken en eten.
Een grote uitdaging is het werken zonder bestrijdingsmiddelen. Dat lukt het ene jaar beter dan het andere. Men begint vroeg in het seizoen met aanbrengen van plakstrippen, lokvloeistof enz. Maar als er –bijv. door een nat voorjaar toch veel ongedierte is dat het fruit aanvalt, zet men toch de chemische spuit in. Wel met volledig toegestane middelen. Zo was het mogelijk de afgelopen jaren wisselend van 60- 80% gifvrij te werken, maar dit jaar maar voor 50% .
Pompoenen
Bet en Christie zijn steeds op zoek naar andere fruitsoorten die zouden passen in hun assortiment. Mooi voorbeeld zijn de pompoenen (overigens gekweekt voor het ‘vlees’, niet voor de pitten. Een paar jaar geleden een beetje voor de fun begonnen met 600 planten, nu zitten ze op 12.000 planten. Bezoekers zagen een plant die ongeveer een oppervlakte van 3x 10 meter besloeg met één grote pompoen. Bedoeld om met een wedstrijd mee te doen. Vorig jaar haalde Lensink de 8ste plaats met een pompoen van 244 kg, terwijl de kampioen de 800 kg aantikte.
Pluktuin
Bij de kraamverkoop is ook een pluktuin, waar klanten zelf hun “blumenstrauss” kunnen maken, ook veel belangstelling is er voor de zonnebloemen. Ook een interessant weetje: elke twee weken worden er nieuwe zonnebloemen uitgeplant (eigen kweek in de kassen). Op gezette tijden organiseert men ook fruit-plukdagen, waar mensen en hun families zelf hun aardbeien mogen plukken . Er zijn zelfs “vergeten”” groenten aan de kraam te koop. Wie kent nog de originele spekbonen, in de Achterhoek een onmisbaar ingrediënt voor de “humkessoep”.