Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaScharrelvarkens in IJzerlo: de derde zomerexcursie

Scharrelvarkens in IJzerlo: de derde zomerexcursie

7 augustus - Onze derde zomeravondfietstocht ging naar de familie Westerveld op de grens van Lintelo en IJzerlo. Al vanaf de Kruisdijk zie je de varkens rondlopen in de wei.
Bij het begin van zijn verhaal zei Bart Westerveld dat het geen biologische varkens waren, maar ‘gewoon’ scharrelvarkens, omdat ze gevoerd worden met traditioneel varkensvoer.
Maar zo gewoon is het allemaal niet. 
Zijn vijf zeugen krijgen rond de 140 biggen per jaar. Vijf à zes weken na de worp gaan de zeugen vanuit het binnenhok weer naar de wei en niet veel later, kunnen ook de biggen naar buiten. 
Ongeveer elke drie weken gaan vier vetgemeste varkens naar de slachterij in Zieuwent, om later bij slager Gleis in Aalten te worden verwerkt tot bruikbare stukken vlees of worst. Aan de hand van bestellingen worden de porties vlees afgeleverd bij de klanten van Westerveld. Die klanten wonen allemaal in of rond Aalten. 
Alles blijft dus mooi lokaal, zonder tussenkomst van grote bedrijven.
 
Hobby
Westerveld noemt het houden van zijn varkens een hobby, want hij doet het naast zijn 40-urige baan. Hij geniet van de varkens die buiten in de modder lopen te wroeten.
Zijn varkens zijn kerngezond, maar omdat hij geen problemen wil krijgen met varkenshouders in de buurt, die ervan moeten leven, komt de dierenarts regelmatig om
 de gezondheid te controleren. Ook altijd een gezellig koffiemoment, aldus een lachende Westerveld.
Na onze koffie was het tijd om een kijkje te nemen bij de varkensweide. Nieuwsgierig komen de varkens op ons af. Ze werden nog getrakteerd op oud brood van een plaatselijke bakker. Hij roemt het vlees van zijn dieren, omdat het puur kwaliteit is en niet, zoals supermarktvlees, behandeld wordt met een zoutwater oplossing. “Het vlees krimpt bijna niet in de pan”, aldus een tevreden klant.
Wanneer iemand belangstelling heeft, dan is een bestellijst verkrijgbaar bij ondergetekende.
Na enige uitleg over de gebruikte grondstoffen van het varkensvoer, werden we nog getrakteerd op diverse soorten worst en frisdrank.
Weer een leuke en leerzame excursieavond.
 
Gerrit Stronks.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates