Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaDerde zomerfietstocht Progressieve Partij naar biologische varkenshouderij

Derde zomerfietstocht Progressieve Partij naar biologische varkenshouderij

1 augustus - Ook dit jaar zit de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo tijdens het zomerreces niet stil. Onder andere met een serie zomeravond-fietsexcursies op woensdagen. De derde fietstocht voert naar biologische varkenshouder Westerveld, IJzerlo op woensdag 4 augustus om 19.00 uur. Ter plekke is een rondleiding met uitleg gepland.
Biologische varkenshouderij, wat is dat?
In de eerste plaats is de varkenshouderij kleinschalig. Er worden ongeveer 3 varkens per week voor de slacht afgevoerd. Het vlees wordt gebruikt door lokale en regionale bedrijven zoals restaurant de Smidse en de bekende Nel Schellekens van het Keunenhuis uit Winterswijk die vanuit de gedachte “van kop tot kont” werkt. Daarnaast zijn particulieren de grootste afnemers. De manier van varkens houden lijkt ook niet op de grote varkenshouderijen. De varkens van boer Westerveld lopen vrij rond, kunnen buiten wroeten en worden beschermd tegen stress, kortom er is aandacht voor dierenwelzijn. Het voer wat ze voorgeschoteld krijgen is verantwoord biologisch, er worden geen groeimedicijnen gebruikt enz. Boer Westerveld is parttime-boer en houdt de varkens niet voor een gezinsinkomen. Dat zou ook onvoldoende opleveren.
Bijdrage aan oplossing landbouwcrisis?
Ook in de lokale politiek is veel discussie over de toekomst van de landbouw. Steeds meer boeren stoppen. Regels worden vanwege de dringende klimaatproblemen aangescherpt. Ook in de Achterhoek wordt ingezet op natuurinclusieve duurzame landbouw. Dat betekent dat de huidige methoden van landbouw toekomstige generaties, landschap, bodem en lucht niet meer mogen vervuilen. Daarnaast is er vraag naar regionale producten. Tijdens de excursie worden deelnemers uitgedaagd om na te denken of dergelijke kleinschalige varkenshouderijen een bijdrage kunnen leveren aan de wereldwijde landbouw- en klimaatcrisis. En zo ja wat moet er dan gebeuren: hogere prijzen, verbod op kiloknallers, subsidie-instrument inzetten? Of is het een romantisch en niet reëel alternatief?
Interessant voor  verhouding landbouw-natuur.
Deze excursie is vooral interessant voor mensen die begaan zijn met onze biodiversiteit en natuur, en willen zoeken naar mogelijk andere vormen van inclusieve landbouw, die toch een redelijk  gezinsinkomen voor de boer opleveren. Dit als antwoord tegen de verdere schaalvergroting en monocultuur. Dat is ook de reden dat de Progressieve Partij deze zomerexcursies organiseert. Zij wil de lokale politiek graag “naar buiten” brengen. Dringende maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat, duurzaamheid, sterke sociale basis en zorg voor iedereen ook in de praktijk onderzoeken.
 Opgeven
De fietsexcursie start op woensdag 4 augustus  om 19.00 uur vanaf de Markt in Aalten  De start is al om 19.00 vanwege het licht, het begint al te schemeren om 21.30 uur, en de afstand. Vanwege de corona-regels is opgeven verplicht. Opgeven kan bij raadslid Esther Diepenbroek. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Vanwege de corona-regels werken we met een maximum-aantal deelnemers en houden ons aan de RIVM-voorschriften.
 
Foto: varkens lopen vrijuit in de modderweide aan de Kruijsdijk in IJzerlo (foto PP)
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates