Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaSuccesvolle eerste PP-fietstocht over architectuur

Succesvolle eerste PP-fietstocht over architectuur

24 juli - Bijna 50 mensen meldden zich  woensdagavond bij  de "oude Stoomweverij Driessen” aan de Hofstraat in Aalten. De Progressieve Partij trapte hier een serie zomeravondexcursies af. “Onderwerpen die in de lokale politiek spelen lenen zich soms prima voor “veldbezoek”,  aldus raadslid Esther Diepenbroek. De eerste fietstocht was meteen raak: architect Rinke ter Haar voerde het gezelschap langs opvallende uitingen van architectuur. Zijn motto was:  “Niet oordelen, slechts verwonderen”.  Vijf  thema’s sprongen eruit.
 
Stempel van Hebly en van der Zee
Kenmerkend voor het dorp Aalten is het stempel dat twee architecten op de gebouwde omgeving  hebben gedrukt: de architecten Hebly en van der Zee.  De Zuiderkerk is na een prijsvraag gewonnen door architectenbureau van der Zee, de daartegenover gelegen “lerarenwoningen”ook.  Licht en van binnenuit ontwerpen was een kenmerk volgens Rinke. Hilarisch is het verhaal dat Hebly het werk van zijn conculega niet vertrouwde en rekende op instortingsgevaar bij de Zuiderkerk. Hij zat tijdens de kerkdiensten altijd bij een vluchtroute.  Hebly tekende voor een aantal  klassieke panden bijvoorbeeld in de Stationsstraat 55.
 
Markant of gewoontjes.
Een tweede thema was de invloed van gemeentelijke beslissingen op de inrichting van de gebouwde omgeving.  Rinke noemde twee voorbeelden: verbouw van het gemeentehuis op de markt is uitgevoerd in historiserende stijl; terwijl  juist hier een markante, afwijkende invulling  spraakmakender geweest zou kunnen zijn. Datzelfde geldt voor de nieuwe bibliotheek aan het lage Blik: het markante punt vraagt om een fantasierijkere invulling dan slechts de opknap van het bestaande casco. 
 
De verhalen moeten bekend zijn
Een derde thema zijn de verhalen achter de gebouwen. Dat is van belang. Als het verhaal niet bekend is,  liggen ongenuanceerde oordelen op de loer. Bovendien is architectuur een vak: oordelen over mooi en lelijk zijn vaak terug te leiden op gebrek aan kennis. Mooi voorbeeld aan de Slingelaan 9, wat een overgang probeert te maken tussen  woningen die  hoofdzakelijk een witte stucwerk-uitstraling hebben en woningen van hoofdzakelijk baksteen.  Met als grapje een bescheiden gebintstructuur. Aan de Hogestraat bij de voormalige borstelfabriek is het verhaal dat een klein stukje muur van de bouwval is blijven staan. De woningen aan de Beeklaan worden “dansende blokjes”genoemd die de lijn van de helling volgen. 
 
Verschillende belangen in buitengebied
Een vierde thema  komen we vooral tegen in het buitengebied. De rood-voor-rood-projecten. In ruil voor afbraak van schuren konden eigenaren van boerderijen enkele woningen bijbouwen. Zo staan er bijv. projecten aan de Welinkweg, de Lichtenvoordsestraatweg en een spectaculaire: Legtersdijk 5 en 7 (ontwerp van collega Vincenth Schreurs). Ook hier strijden soms verschillende belangen om voorrang. Architectonisch gezien zouden de ensembles  zich wat meer moeten voegen naar de originele boerderij, maar opdrachtgevers willen toch vaak het maximale aan toegestane oppervlak.
 
Pareltjes van restauratie
Tenslotte oogstten de voorbeelden van restauratie èn gedurfde voorbeelden van “nieuw ontmoet oud” veel bewondering.  Bekende voorbeelden als DBW Knopenfabriek Bredevoort,  Stoomweverij Driessen aan de Hofstraat en het meestershuis op de Haart.  Het best bewaarde geheim in deze categorie is toch wel Bolwerkweg 9, boerderij ’t Bokkel (oorspronkelijk uit 1886), tegenwoordig  de thuishaven van Fabulous Foodtrucks. Zowel interieur en exterieur zijn zeer smaakvol  en modern aangepakt. Tot verrassing  van de deelnemers deed Fabulous Foodtrucks zijn naam eer aan en serveerden –in de woorden van Rinke- een heerlijk köpken koffie
 
Dit was de eerste zomerfietsexcursie die de Progressieve Partij oorganiseert deze zomer in een serie van 5.  De foto’s en de route zijn te vinden op www.progressieve-partij.nl. Op woensdag  28 juli wordt een bezoek gebracht aan EkoboerderijArink in Lievelde. Vooraf opgeven is noodzakelijk : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates