Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpagina2e inspraakavond zon en wind: schoenmaker blijf bij je leest

2e inspraakavond zon en wind: schoenmaker blijf bij je leest

27 juni - Woensdagavond kwam de eerste inspreker niet opdagen en konden we meteen door met dhr. Bongen namens de VOF Hagenwind. Hij memoreerde eerdere overleggen met het college waarin Hagenwind zou zijn uitgenodigd om met initiatieven te komen voor uitbreiding. In de eerste versie van het UKZW was dat ook mogelijk, nu niet meer. Beperking van het ontwikkelgebied beperkt de financiële ruimte om met meer en/of grotere molens meer duurzame energieopbrengst te genereren.  Hij somde nog eens de voordelen van windmolens op:
 
•Meest efficiënte techniek op dit moment, past optimaal bij energie-verbruiksprofiel (zomer-winter; dag/nacht); bouw-, onderhoud- en sloop-energie is binnen 5 maand terugverdiend; de beschikbaarheid is 99%;
•Tot nu toe geen enkel bezwaar gehoord van omwonenden
•Slechts 1 dode vogel aangetroffen; weidevogels broeden onder de molen;
•Hij woont zelf op 350 m afstand van een molen en op 2 km van de Twenteroute; deze laatste hoort hij veel meer;
•Om slagschaduw te beperken van 16 (?) woningen wordt incidenteel de molen automatisch stilgezet. 
 
Zijn wens: een groter zoekgebied en het hele gebied te bestemmen als DE-opwekkingsgebied (nu hebben alleen de huidige molens een soort ‘punt-bestemming). Dit vergroot de ‘schuifruimte’ voor de nieuwe molens en de mogelijkheid om zonnepanelen met de windmolens te combineren.  
 
•Als laatste kwam een huisarts aan het woord, namens 'enkele andere' Lichtenvoortse huisartsen. Hij woont in het centrum op 4,5 km afstand tot het huidige windpark en beweert dat hij de molens nog kan horen. Hij maakt zich zorgen om de volksgezondheid wanneer er 180 m1 molens worden geplaatst. Tot nu toe zijn er geen gezondheidsklachten over de huidige molens of de Twenteroute (die veel meer geluidshinder veroorzaakt aan de Lichtenvoordenaars). Tegenover de geluidshinder staat de hinder door klimaatopwarming (zelfs enkele honderden doden in Nederland door klimaat gerelateerde hittestress). Oversterfte in Lichtenvoorde wordt echter niet geregistreerd. Het is hem bekend dat hinder en evt. gezondheidsklachten toenemen wanneer er een negatief sentiment is tav windmolens. Het lijkt me lastig om hier als medicus een goede positie in te kiezen. Je wilt niet medeverantwoordelijk zijn voor een toename aan klachten door publiekelijk de angst voor windmolens te vergroten. 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates