Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaSimpel switchen in de keten: veelbelovend

Simpel switchen in de keten: veelbelovend

24 april - Woensdagmiddag was de aftrap van de pilot “simpel switchen in de  keten”.  Een prachtige samenwerking tussen ons als gemeente Aalten,  Laborijn en Estinea als “trekkers”.  Diverse zorgpartners en leer-werk-organisaties werken mee. Wat houdt de pilot in?  Het doel van ons sociaal beleid is mensen bestaanszekerheid en een stevige sociale basis  te verschaffen.  Dat betekent dat we inzetten op ontwikkeling. Wat kunnen mensen goed, waarin kunnen ze groeien. We willen minder kijken naar de beperkingen of wat mensen niet kunnen. Ook en juist op het gebied van werk  en inkomen,  meedoen en  participatie.
Maar onze wetten en regels zitten soms danig in de weg. Iemand valt onder  “een regeling”, een “wet”. Heeft inkomensondersteuning bijvoorbeeld vanuit  “een instantie”:  UWV voor (oud-)Wajong of WIA, gemeente vanuit de participatiewet, Laborijn vanuit een Wsw-dienstverband.  En wat nu zo enorm moeilijk is, is het switchen tussen die regels.  En dat switchen versimpelen gaan we nu juist doen in deze pilot. Stel iemand zit al heel lang bij Laborijn in de Wet Sociale Werkvoorziening, maar  hij/zij is  qua  “productiecapaciteit” niet heel gelukkig meer en op z’n plek. Hoe mooi zou het dan zijn als er  twee dagen dagbesteding zou zijn. Of een jongere loopt een leer-werktraject  bij een werkgever, wordt 18 en komt onder een andere regeling te vallen: foetsie leer-werktraject.  Of iemand zit bij Estinea in de arbeidsmatige dagbesteding, maar zou misschien best wel twee dagen in de week een beschutte werkplek kunnen vervullen om  zich verder te ontwikkelen. 
Dat lijkt allemaal logisch: en “zou toch moeten kunnen”.  Maar hier speelt onze verkokerde regelgeving ons parten. En wat veel belangrijker is: het geeft de mensen die deze stappen kunnen en willen maken een zeer onveilig gevoel als steeds hun basis op de tocht staat, er weer een nieuwe aanvraag of papierwinkel moet worden ingevuld omdat je van de ene in de andere regeling stapt en weer terug. Dus dat willen we te lijf gaan.
Deze benadering lijkt heel erg veelbelovend en hopelijk lukt het echt door de schotten en wetten te breken die ontwikkeling van mensen die het nodig hebben in de weg staan. 
De opening werd verricht door een Achterhoek bal virtueel rond te spelen: van gemeente Aalten, via estinea naar Laborijn.
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates