Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaPolitiek-sociaal café op de vrijdagmiddag

Politiek-sociaal café op de vrijdagmiddag

28 maart - Vrijdagmiddag nam ik deel aan aan een politiek-sociaal café van Divosa, dat is de vereniging van directeuren van sociale diensten. Er was een interessante analyse van de verkiezingsprogramma’s en dus mogelijke gevolgen voor kabinetsformatie. Daaruit stijgt een redelijk somber beeld op als het gaat om de betaalbaarheid van het sociaal domein bij gemeenten. Daar heb ik  in deze blog natuurlijk al veel vaker over geschreven. Wat ook een belangrijke notie was tijdens dit politiek café, waar zo’n 50 betrokkenen bij de sociale zekerheid aan meededen, is dat we echt werk moeten gaan maken van een brede inzet. Dat betekent voor mij: bestaanszekerheid, focus op positieve gezondheid en het weghalen van de ongelijke kansen op werk, wonen en onderwijs.
 
Speerpunten kabinetsformatie
 
Waar focussen gemeenten zich op tijdens de komende kabinetsformatie? Die vraag legde Divosa de afgelopen weken voor aan haar leden. Als het aan de leden van Divosa ligt, worden tijdens de kabinetsformatie belangrijke stappen gezet op de volgende gebieden.
 
Bestaanszekerheid als fundament 
Eenvoud centraal in regelingen en systemen
Laagdrempelige en ‘levensbrede’ hulp voor iedereen
Uitvoering is leidend voor beleid
Volwassen relatie tussen Rijk en gemeenten
Iedereen een dak boven zijn hoofd
Iedereen een baan
Meer budget en (beïnvloeding van de) financiën
 
Structureel voldoende financiële middelen zijn hard nodig in het sociaal domein. Het is zaak om de huidige tekorten in het sociaal domein weg te werken en te zorgen voor een buffer voor gemeenten om te investeren. Ook is voldoende macrobudget voor verplichte uitgaven nodig en een verdeling die klopt bij de uitgaven van gemeenten systeem. Gemeenten die het ‘goed doen’ worden beloond en niet afgerekend. Door zorg te voorkomen, brengen we de totale kosten van zorg en ondersteuning terug. We verdienen de investeringen terug via een gezondere samenleving, een sterkere arbeidsmarkt, een aantrekkende economie.
Financier de loonkostensubsidie op basis van realisatie. Onderzoek hoe shared savings bereikt kunnen worden met de betrokken partners. Bundel en vereenvoudig financieringsmogelijkheden voor scholing. Financier leerwerkloketten structureel voor een ‘leven lang ontwikkelen’ en een goede match tussen werkzoekenden, het veranderend arbeidsaanbod en onderwijs.
(Joop Wikkerink)

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates