Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaStikstofmotie overbodig en opzichtig voor de buhne

Stikstofmotie overbodig en opzichtig voor de buhne

26 december - Het CDA had het inititiatief genomen tot een motie waarin Minister Carola Schouten, in aansluiting op een soortgelijke motie vanuit Winterswijk,  werd verzocht om de stikstofnormen in grensgebieden te verzachten. GB, CU en HMV dienden mede in.  
Dit was onze eerste inbreng in de discussie:
“Waarom zijn wij sterk tegen deze motie?
1.Het is te laat. In Winterswijk is de motie 4 weken geleden al aan de orde geweest. De wet is inmiddels door de TK aangenomen;
2.Het is overbodig en onjuist in de Overwegingen. Daar spreken de indieners over “onmogelijke situatie(s)”. Dat is niet aan de orde. In de Wet staat al dat er rekening kan worden gehouden met regionale omstandigheden (aangenomen amendement 35600-17 van Geurts/Harbers).
3.Het is onwenselijk, om 3 redenen:
a.Moreel/politiek: de motie stelt boeren en bedrijvigheid boven natuur en is daarmee een lokale voortzetting van het ongelukkige oude landelijke beleid met zijn PAS-fiasco en schrappen van natuurgebieden. De natuurkwaliteit is echt dramatisch: er moet dringend wat aan gedaan worden. Helaas zwijgt de motie daarover. Weglopen van de problemen maakt het alleen maar steeds moeilijker om er wat aan te doen;
b.Juridisch: De PAS-regelgeving is gesneuveld omdat het niet voldeed aan de europese wetgeving (Habitat-richtlijn). Het is nog maar zeer de vraag of de net aangenomen stikstofwet wél juridisch houdbaar is, ook omdat het niet het advies van de commissie Remkes volgt. Door op lokaal/regionaal niveau nog meer te gaan morrelen aan de juridisch toch al zwakke uitgangspositie wordt de kans dat de RvS een streep zet door de wet alleen maar groter;
c.Maatschappelijk. De motie is – mede gezien het voorgaande – koren op de molen van polariserende groepen als de FDF. Wij,  PP, vinden juist dat je gezamenlijk moet zoeken naar oplossingen. Want daar heb je iedereen voor nodig. Niet alleen boeren, maar ook vervoer en industrie. En innovatie zoals de wethouder zei. We roepen op om daar nu eindelijk een begin mee te maken.”
In de discussie die daarop volgde probeerde Gerrit Assink (CDA) de PP nog te beschuldigen van boeronvriendelijkheid. Bert ging daar fel tegenin. Juist PP is altijd op zoek naar oplossingen voor de boeren en dat kun je van het CDA niet zeggen. Zie ook ons persbericht verderop. 
De motie werd helaas met grote meerderheid aangenomen. Natuur trekt in Aalten nog steeds aan het kortste eind. Ook de VVD stemde voor, hoewel ook zij de oproep eigenlijk te laat en overbodig vonden. Alleen D66 en PP stemden tegen.

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates