Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaGoedkeuring voor meer varkens onbegrijpelijke stap terug

Goedkeuring voor meer varkens onbegrijpelijke stap terug

13 december  - “De uitspraak van de Raad van State om nog meer varkens toe te staan aan de Gendringseweg in Aalten is heel teleurstellend.  Een juridische benadering  heeft  precies het tegenovergestelde  effect dan de richting van de huidige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen”. Zo reageert de fractie van de Progressieve Partij  op het bericht  dat de varkenshouderij mag uitbreiden. Weliswaar met een kleine tecnische aanpassing. 
Onderzoek heeft aangegeven  dat luchtwassers onvoldoende werken. De RvS zegt dat deze varkenshouder daar geen rekening  mee hoeft te houden omdat die gegevens pas nà de vergunningaanvraag bekend werden.  “Daar waar heel Nederland bijkans op slot zit vanwege de stikstofproblematiek, wordt hier de belasting op de natuur verhoogd.   Daar waar met veel geld bedrijven straks uitgekocht gaan worden, komt er hier één bij Daar waar geurnormen aangevochten worden,  wordt hier nog van de oude veel te ruime  uitgegaan.”, reageren de progressieven verontwaardigd.
“De uitspraak houdt onvoldoende rekening met de terechte bezwaren tegen aantasting van leefklimaat en vooral gevaar voor de gezondheid vanwege fijnstof. Toch zullen we de uitspraak  van dit hoogste rechtscollege moeten accepteren, hoewel hij de bezwaren tegen de huidige wijze van werken in de landbouwsector vergroot.  In die zin een ouderwetse  stap op de weg van groei en grootschaligheid, aldus de PP.
In een derde serie info-advertenties in De Band en Aalten Vooruit gaat het over die broodnodige vernieuwing in de landbouw. De  eerste advertentie in een serie van drie die deze week in De Band verschijnt laat zien dat er  al vanaf 1950  een enorme schaalvergroting heeft plaatsgevonden. In de gemeente Aalten daalde het aantal boerenbedrijven bijvoorbeeld van in de laatste 20 jaar van ruim 400 naar krap 200. Het grondgebruik en aantal dieren bleef nagenoeg hetzelfde; vandaar een forse schaalvergroting.  Met alle nadelen rond mest, stikstof, landschap, verlies aan biodiversiteit,. Daar staat tegenover dat  sommige  boeren een vergoeding krijgen voor overhoekjes met  bloemenmengsels of de koeien in de wei.
 PP wil met het plaatsen van deze advertenties verantwoording afleggen van haar politieke opvattingen aan een breed publiek, de discussie daarover stimuleren, maar ook de lokale media een financieel hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.
 
Foto: PP-fractileden Guido Uland en Esther Diepenbroek bij de plek van de omstreden uitbreiden van een varkenshouderij in Lintelo
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates