Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaAmbitie energieneutraliteit in 2030 blijft overeind

Ambitie energieneutraliteit in 2030 blijft overeind

30 november - De noodzaak om fossiele brandstoffen uit te faseren is zonneklaar.
Zie ook onze advertorial en persbericht in de Aalten Vooruit van afgelopen week (bijbehorend persbericht is hieronder opgenomen). Energieneutraliteit is daarbij een belangrijk streven:  het kan bereikt worden via twee wegen die tegelijk moeten worden bewandeld: grootschalige energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Aalten heeft in het Akkoord van Groenlo (2013) samen met 7 andere Achterhoekse gemeenten uitgesproken te streven naar een energieneutrale gebouwenvoorraad in 2030. Fossiele energie die dan nog wordt gebruikt kan worden gecompenseerd door duurzame energie. 
 
Het Rijk draait in 2050 de gaskraan dicht. Het is nu al nodig om je als gemeente daar goed op voor te bereiden want je wilt niet dat mensen straks in de kou komen te zitten. En omdat het om een heel grote operatie gaat moet je de werkzaamheden spreiden; je moet nu al beginnen met de eerste woningen anders haal je het niet. Elke gemeente moet daarom in een TransitieVisieWarmte (TVW) aangeven hoe en wanneer de verschillende buurten het beste van het aardgas af kunnen.
 
Belangrijk is om te beseffen dat de TVW een iets ander doel nastreeft dan het Akkoord van Groenlo, al zijn er natuurlijk raakvlakken. 
 
De TransitieVisie Warmte gaat over driekwart van het energiegebruik in de gebouwde omgeving en vrijwel elke inwoner en bedrijf krijgt er mee te maken: een heel belangrijk traject dus. Als Raad hebben we ons gebogen over de Startnotitie TVW waarin het traject wordt voorgesteld waarmee de TVW volgend jaar moet worden opgesteld. 
 
Oordeelvorming en besluitvorming
We hebben in de Oordeelvormende vergadering aandacht gevraagd voor vier zaken:
•1 ambitie,
•2 detailniveau
•3 betaalbaarheid en 
•4 participatie.
 
Over ambitie was in de Startnotitie een ongelukkige tekst opgenomen waaruit men zou kunnen opmaken dat het college de ambitie uit het Akkoord van Groenlo wil verlaten. Dit zou uiteraard ongewenst zijn. Om de onduidelijkheid daarover weg te nemen hebben we een motie voorbereid (hieronder opgenomen). Deze is met grote meerderheid, met alleen D66 en HMV tegen, aangenomen. Ook de wethouder steunde de motie. De ambitie van het Akkoord van Groenlo staat dus fier overeind. Een heel mooi succes! 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates