Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaInwonersbijeenkomst Energiestrategie: nuttig en nodig

Inwonersbijeenkomst Energiestrategie: nuttig en nodig

18 oktober - Afgelopen woensdag 14 oktober was er een online inwoners bijeenkomst over wind- en zonne-energie in de Achterhoek. Nadat eerder al de gemeenteraden en professionele organisaties geïnformeerd waren over de opzet van de energietransitie, was het nu de beurt aan inwoners van de Achterhoek.
 
Wat is de RES? 
Nederland moet duurzamer en één van de onderwerpen is energie. Energie besparen en fossielvrij opwekken van energie zijn daarvoor noodzakelijk. Om goede plannen te maken is Nederland verdeeld in 30 regio’s, waarvan de RES-Achterhoek er een is. De Achterhoek heeft in het akkoord van Groenlo eerder al besloten om in 2030 energieneutraal te zijn, dus evenveel energie opwekken als we verbruiken (m.u.v. het transport). In RES-Achterhoek werken de gemeenten samen met de provincie, netbeheerder Liander en het Waterschap Rijn en IJssel.
 
Webinar
Onder leiding van Marcel van Dijk konden de bijna 200 deelnemers in gesprek met 4 sprekers. Via de chat konden er vragen gesteld worden. 
Arent Jan de Graaf is expert energietransitie en docent aan de HAN. Hij benadrukte dat isoleren de goedkoopste methode is voor de energietransitie. Wesley van Aalten van netbeheerder Liander vertelde dat er in sommige plaatsen in de Achterhoek het net al “vol” is, zodat het net aangepast moet worden en dat er slim mee omgegaan moet worden. Frans Duenk is programmaleider van RES Achterhoek. Hij vertelde dat de Achterhoek aanvankelijk een voorsprong had op andere regio’s, maar dat nu toch nieuwe initiatieven met nieuwe technieken nodig zijn om in 2030 energieneutraal te kunnen zijn. Karin Komdeur is communicatie-adviseur en zorgt ervoor dat inwoners en bedrijven actief betrokken zijn/worden bij het hele proces.
 
Enkele belangrijke conclusies: 
* Goed uitleggen wat we aan het doen zijn.
* Oor te luisteren leggen bij de burgers.
* Goede cijfers en feiten weergeven.
* De “broodje aap verhalen” duidelijk weerleggen.
* “Koppelkansen” benutten, zodat de inwoners ervan profiteren.
* Lasten en lusten goed verdelen.
* 50% van energieproductie moet lokaal eigendom worden.
 
Concept RES is klaar
Het concept-RES Achterhoek is nu klaar. Daarin wordt aangegeven hoeveel er bespaard en hoeveel er opgewekt moet worden. Waar dat gebeurt komt later aan de orde.
Uiteindelijk beslissen de gemeenteraden in het voorjaar van 2021 hoe de energietransitie vorm krijgt: het isoleren van woningen, wel of niet een warmtenet, waar komen windmolens en waar zonneparken, enz. Al deze vragen moeten beantwoord worden na overleg met de inwoners van de betrokken gemeenten.
 
Betrekken Jongeren
Er werd nog benadrukt dat men zeer nadrukkelijk jongeren wil betrekken bij de besluitvorming. Thijs Huls van JongRES-Achterhoek riep jongeren op om mee te praten, omdat het juist om hun toekomst gaat. “Samen d’ran” is het thema. Er moet nog (heel) veel gebeuren. 
Alle plannen en al het nieuws en ook deze bijeenkomst zijn terug te zien op de site van RES-Achterhoek. Onlangs was er in de Koppelkerk een meet-up over dit onderwerp, die is terug te zien op de site van de Koppelkerk. (Verslag: Gerrit Stronks)
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates