Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaSchriftelijke vragen aan het college over glyfosaat

Schriftelijke vragen aan het college over glyfosaat

23 augustus - In maart jl heeft de Centrale Grondkamer beslist dat overheden in pachtcontracten het gebruik van glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen mogen verbieden. Meerdere provincies en gemeenten hebben vervolgens een dergelijk verbod tot beleid verheven. Zie oa  Binnenlandsbestuur. Oa op de site van de gemeente Losser is een heldere motivatie te vinden (zie bijlage).
 
Onze vragen:
1.Heeft de gemeente pachtcontracten voor landbouwgronden en overige gronden waar bestrijdingmiddelen zouden kunnen worden gebruikt??
oZo ja, om welke aard en hoeveelheid gaat het?
2.Overweegt u in deze en in nieuwe pachtcontracten een verbod tot het gebruik van glyfosaathoudende stoffen op te nemen?
oIndien nee;Welke gronden draagt u hiervoor aan?
oIndien ja: op welke termijn kunnen we dat verwachten?
3.Overweegt u het gebruik van glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen te ontmoedigen bij andere grondeigenaren, loonwerkers, ed?
oIndien nee, waarom niet?
oIndien ja; op welke wijze gaat u dit doen?
We zien de beantwoording graag schriftelijk tegemoet.
 
Progressieve partij
Bert Weevers 
13 augustus 2020.
 
 
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Bijlage van de Website Losser:
 
Glyfosaat (o.a. Roundup) slecht voor de natuur
Gemeente Losser verbiedt gebruik van glyfosaat op eigen gronden
 
Het standpunt is duidelijk, vanaf 1 januari 2020 verbiedt de gemeente Losser het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met glyfosaat, zoals Roundup op de gronden die eigendom zijn van de gemeente Losser. Dit verbod geldt ook voor gronden die derden van de gemeente Losser pachten of huren. Glyfosaat leidt wereldwijd tot discussies over de mogelijke impact op het ontwikkelen van lymfeklierkanker. Daarnaast is de stof schadelijk voor de natuur. Belangrijkste argument om het middel niet te willen gebruiken is wel dat de gemeente Losser wil werken zonder dit soort chemische middelen.
Wethouder Jaimi van Essen: “Naast de discussies over of de stof glyfosaat het risico op kanker vergroot, weten we zeker dat deze stof een negatieve invloed heeft op de natuur. Bepaalde schimmelgroei wordt erdoor bevorderd waardoor bijvoorbeeld aardappelen aangetast worden. Ook tast het de darmflora van bijen aan waardoor deze minder weerstand hebben en vatbaarder zijn voor infecties. Alles bij elkaar maakt dat de gemeente Losser onkruidbestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat niet meer toestaat. Een middel dat slecht is voor volksgezondheid en milieu willen wij niet op onze eigen gronden gebruiken. Gezondheid en welzijn van mens, dier en natuur staat bij ons voorop in de keuzes die wij maken.”
Nadelige gevolgen glyfosaat
Naast het feit dat glyfosaat nadelig is voor de gezondheid van bijen, blijft de stof ook erg lang aanwezig in ons oppervlaktewater, waar het ook allerlei nuttige organismen vernietigt. Op die manier is het ook erg lastig om drinkwater veilig te houden. Door het doodspuiten van alle planten gaat ook het bodemleven hard achteruit.
Verbod op Roundup
Tot 17 december 2022 is het in de Europese Unie nog toegestaan om Roundup te gebruiken. Nederland is samen met Hongarije, Frankrijk en Zweden verantwoordelijk voor de herbeoordeling van glyfosaat voordat de EU opnieuw beslist of glyfosaat gebruikt mag worden. Het middel is in Nederland verboden om toe te passen op verharding.
 
 
 
 
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates