Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaPP-fietstocht naar landgoed Kotmans en Schrieverspad

PP-fietstocht naar landgoed Kotmans en Schrieverspad

18 juli -  – Deze zomer organiseert  de  Progressieve Partij  fiets-excursies naar interessante bestemmingen. Voor iedereen: thuisblijvers en toeristen.
Woensdag 29 juli is het doel Landgoed Kotmans en het Schrieverspad. Vertrek om 19.00 uur vanaf ’t Zand te Bredevoort.
 
Landgoed Kotmans
Dit is één van de zgn. nieuwe landgoederen in de Achterhoek. Gelegen aan de Huttendijk/Kotmansweg in Miste. De toenmalige regeling maakte de bouw van enkele landgoederen mogelijk mits het gebied opengesteld werd voor het publiek. Samen met het Waterschap is een ‘antiverdrogingsproject’ tot stand gekomen, ongeveer 4 hectare bos aangeplant en 4 hectare cultuurgrond verschraald. Langs de essen zijn weer steilranden aangebracht en er zijn drie poelen gegraven. Verder is er een kelder voor vleermuizen. Op het landgoed bevindt zich het Schrieverspad een initiatief (2004) van eigenaar Henk Berenschot en de bekende schrijver Henk Krosenbrink. Oorspronkelijk afkomstig uit Miste.
 
Schrieverspad
Het Schrieverspad is een laan met inmiddels 67 individuele en verschillende, inlandse bomen. De bomen zijn daar geplant door mensen die daartoe genomineerd zijn wegens hun verdiensten voor promotie en behoud van de streektaal. Bij elke boom staat een bordje met een persoonlijke tekst van de planter. Met de jaren groeide het Schrieverspad uit tot een interessant cultureel en ecologisch monument in een prachtig stuk natuur.
 
Prehistorische vondsten
In 1965 werd op luttele meters afstand van dit landgoed de zgn. Laag van Miste ontdekt. Een laag in de grond uit het Miocene tijdvak (10-25 miljoen jaar geleden). In deze laag zaten unieke vondsten (schelpen). Enkele keren in de afgelopen tijd zijn er grootschalige opgravingen georganiseerd, waarbij allerlei vondsten gedaan zijn. Die worden deels tentoongesteld in een kleine ruimte op het terrein van Kotmans.
 
Dialectkring Achterhoek – Ankh Gussinklo
Landgoed Kotmans is ook de thuishaven van veel bijeenkomsten van de Dialectkring Achterhook-Liemers. Een van de leden is de Aaltense  Ankh Gussinklo. (1947, Heisterkamp, Lintelo). Zij geeft uitleg over de plek, het Schrieverspad en leest voor uit eigen werk. 
 
Covid-19
Bij de start, onderweg en bij het Kotmans houden wij ons aan de RIVM-maatregelen. Vandaar dat opgave gewenst is vòòr 26  juli a.s. op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 
Deze woensdag 22 juli start de fietstocht naar Vragenderveen (bezoek onder leiding van een gids) om 18.30 uur op de Markt te Aalten. Opgeven kan nog. De volgende fietsexcursies staan gepland op de woensdagavonden 5 en 12 augustus met als thema biologisch en natuurinclusief boeren en nieuwe natuur en droogte (met Waterschap).  Houd hiervoor de media in de gaten.
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates