Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaEikenprocessierups: Wat moeten we eraan doen?

Eikenprocessierups: Wat moeten we eraan doen?

30 mei - Binnenkort begint de ellende met de brandharen weer. Het blijkt dat alle maatregelen uit voorgaande jaren onvoldoende effect hebben gehad. De processierups doet het weer goed dit jaar.  Er wordt nu een nieuw twee jarig onderzoek opgestart om betere oplossingen op het spoor te komen. Zie hier:
Alle oude maatregelen waaronder chemische middelen, nematoden, maar ook nieuwe zoals plakstroken rond de boom ed werken niet of zelfs averechts. Iedereen heeft de foto met de dode vastgeplakte vleermuis wel gezien. Neem bijv. ook het middel Xentari dat in Aalten veel is gebruikt. Dat is ook een ‘niet selectief middel’. Niet alleen de eikenprocessierupsen sterven, maar ALLE rupsen. De natuurlijke vijanden zoals mezen, vleermuizen etc, krijgen geen voedsel meer en trekken weg of sterven. Zodat het jaar erop de processierups vrij spel heeft en in nog groter aantal terugkeert. 
Eigenlijk is het heel simpel. Uiteindelijk is alleen de natuur duurzaam effectief. Oftewel: het ecologisch evenwicht moet hersteld worden. Zodat plagen, in welke vorm dan ook, min of meer automatisch gecorrigeerd worden. We schreven al eerder dat in de gemeente Westerveld heel goede ervaringen zijn opgedaan met een natuurlijke aanpak: het aantal processierupsen is daar met maar liefst 60% verminderd. 
Maar de gemeente kan dit niet alleen. Tuinbezitters moeten meedoen: stenen en gladde gazons eruit: inheemse bloemen en struiken erin. Boeren moeten meedoen: minder pesticiden en mest, meer akkerranden inzaaien of laten verwilderen. Grootgrondbezitters moeten bomen planten, etc, etc. Zie ook onze oproep voor Tiny Forests (vorige keer) en bijv het artikel over Agroforestry. Dat zijn dingen waar volop op moet worden ingezet vindt PP!
 
foto: De processierups was er vroeg bij dit jaar: Pakkebierweg Lintelo
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates