Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaOnze vrijheid mag niet ten koste gaan van de vrijheid van een ander....

Onze vrijheid mag niet ten koste gaan van de vrijheid van een ander....

3 mei - Deze week staat in het teken van herdenking van oorlogsslachtoffers en vrijheid. Onze voorzitter houdt een pleidooi tegen het "niets doen".
Wat is vrijheid?
Na de WOII hoorde men overal: “Dit nooit meer”. Maar na 1945 kan men een eindeloze reeks oorlogen opnoemen. Ook de lijst met landen waar onderdrukking heerst is bijna oneindig. De laatste jaren is er voortdurend een roep om meer bewapening. De wapenhandel is big business. De aandeelhouders van deze bedrijven zitten op rozen. Wapens worden veel verkocht aan strijdende partijen in conflictgebieden. Met als gevolg een eindeloze rij burgerslachtoffers: kinderen, vrouwen en mannen. In plaats van geld voor bestrijding van armoede en klimaatsverandering, worden er kapitalen besteed aan moord- en onderdrukkingswapens.
 
Wat is vrijheid?
Was/is iedereen vrij in Nederland? LHBT-ers hebben lang moeten strijden voor erkenning en nog ervaren zij vaak achterstelling en vernedering. Joodse mensen en instellingen worden (weer) vaak bedreigd. Mensen met een “vreemde” achternaam worden achtergesteld op de arbeidsmarkt. Iedereen heeft volgens de grondwet recht op zijn eigen geloof, maar er zijn politieke partijen en andere groeperingen die het liefst alle moslims het land uit willen sturen.
 
Wat is vrijheid?
“Vrijheid” is een opdracht, waar continu aan gewerkt moet worden. De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de vrijheid van de ander. Een voorwaarde voor vrijheid is een vrije en onafhankelijke pers. In veel landen zie je tv en kranten in handen van de machthebbers. Zij bepalen de opinie. Onafhankelijke journalisten worden gevangen gezet of gedood.
“Vrijheid” is ook vrijheid van meningsuiting, maar ook hier mag, volgens mij, de vrijheid van de een niet ten koste gaan van de ander. 
Aan vrijheid wordt gewerkt door vele organisaties, zoals b.v. PAX. Zij zijn o.a. werkzaam in Oekraïne, op de Balkan, in Soedan en Colombia. Zij brengen er partijen bij elkaar en ondersteunen zwakke groepen. Zij verdienen onze (financiële) steun.
 
Wat is vrijheid?
Henk van Randwijk zei het mooi: “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht”.
Ik denk er vaak aan welke keuzes ik zou hebben gemaakt tijdens de bezetting: zou ik in het verzet zijn gegaan (maar ik ben niet zo’n held) of zou ik mij, net als zo velen, gedeisd hebben gehouden. Onderduikers in huis? Zou ik dat durven?
Velen gaven, en geven nog steeds, hun leven voor een rechtvaardige wereld. Sommigen met vreedzaam geweldloos verzet, anderen met gebruik van wapens 
 
Martin Luther King zei het zo:
Voor het slagen van het kwaad is er niets anders nodig dan dat goede mensen NIETS DOEN. 
Als goede mensen niets anders doen dan voor gezinsleden zorgen, hun sport beoefenen en televisiekijken, kunnen kwadere krachten ongestoord hun onzalige praktijken uitvoeren. De kwade krachten worden dan niet gehinderd door de zogenaamde zwijgende meerderheid. 
 
Iedereen kan “iets” doen in plaats van “niets”.
Laten wij, iedereen naar eigen (kleine) vermogen meewerken om dat licht brandende te houden voor mensen in verdrukking hier in Nederland, maar zeker ook voor mensen ver weg. 
 
Gerrit Stronks, voorzitter Progressieve Partij

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates