Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaGeen uitbreiding megastal Gendringseweg!!!

Geen uitbreiding megastal Gendringseweg!!!

3 mei - Op 12 mei is er een oordeelsvormende bijeenkomst. Die bereidt de raad van 26 mei voor. Op de agenda de geplande megastal aan Gendringseweg 9 voor ruim 13.000 varkens (meer dan het aantal inwoners in Aalten-dorp). De gemeente heeft op 21-12-2017 (wijziging van 28-7-2017) een omgevingsvergunning hiervoor afgegeven. De buurt is tegen de bouw van deze megastal omdat m.n. de stank hun woongenot en gezondheid zal aantasten. Het College (m.u.v. de PP-wethouder) wil uitbreiding mogelijk blijven maken. De raad moet hier (weer) een besluit over nemen.
 
Het is een inmiddels juridisch Ingewikkelde materie met een lange geschiedenis van bezwaren, rechtbankuitspraken over (delen van bestemmingsplan Buitengebied, etc. Centrale twistpunt lijkt steeds meer: welke geurnorm geldt er nu eigenlijk?
 
Voor PP is het simpel. 
1._ De juridisch bindende regelgeving voor geur binnen de gemeente zijn: de Wet geurhinder en veehouderij (landelijk) en De Verordening geurhinder en veehouderij (gemeente Aalten).
Aalten ligt in een zgn. concentratiegebied dus voor de buurt rond Gendringseweg 9 geldt een maximale geur van 14 Ou/m3 (Ou = Odeur Units).
Overigens zijn deze normen verouderd (Aaltens Geurverordening is uit 2009, de WGV uit 2006).  Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat de hinder en het gezondheidsnadeel van stank groter is dan gedacht. De burgerwerkgroep Max5odeur pleit dan ook voor een maximum van 5 Ou in het buitengebied (en geen raar onderscheid tussen concentratie en niet-concentratiegebied) en 2 Ou in de bebouwde kom. Zie www.max5odeur.nl.
2._Nieuwe berekeningen voor de geplande vleesfabriek bij Gendringeseweg 9 tonen aan dat op één woning een niveau van ruim 18 Ou wordt bereikt.
3._Conclusie: deze megastal moet er niet komen. 
 
Nu is er het argument dat de omgevingsvergunning al is afgegeven. En zeker, rechtszekerheid is een groot goed. Maar de stallen zijn nog niet gebouwd. En ook de varkensboer weet al jaren van de discussies over stank. Toch willen doorzetten doet hij dus zeer welbewust en volledig op eigen risico. Rechtszekerheid is dus voor PP in dit geval ondergeschikt aan het belang van leefbaarheid en gezondheid.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates