Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpagina"Lokale democratie in beweging": conferentie in Arnhem

"Lokale democratie in beweging": conferentie in Arnhem

7 februari - Op donderdag 6 februari organiseerde de Provincie Gelderland een conferentie getiteld ”Lokale democratie in beweging”. Van 16.00-20.00 uur waren zo’n beetje 200 bestuurders en ambtenaren uit Gelderland in het Provinciehuis aanwezig voor toespraken, workshops en streetfood. Bestuurskundige Paul Frissen hield een leuke voordracht met herkenbare dilemma’s over de praktijk van “participatie”. Allemaal mooi en prachtig als de brave burgers precies meepraten in het straatje van de overheid, maar het wordt lastiger als ze een paar grote landbouwtrekkers in de deuropening van het provinciehuis parkeren. De rol van de overheid is dan ook niet te benijden. “De taak van de overheid is het toevoegen van leed” was zijn verzuchting. Natuurlijk had hij ook tips. Wees vooral duidelijk over het speelveld en de kaders onder andere.
 
In de daarop volgende workshops konden we volop kennis nemen van voorbeelden waar het met het stellen van die kaders en het geven van die duidelijkheid over de bedoeling vooraf mooi mis of juist erg goed ging. In een workshop over de windmolens in de gemeente Montferland leerden we dat je tijdens het spel de regels niet moet veranderen. Daar was men begonnen met 4 zoekgebieden en 15 molens. Gaandeweg kwam men op het idee om uit te gaan van hogere molens, meer vermogen, dus toen waren er nog maar 5 nodig. Drie gebieden konden geschrapt en Azewijn bleef over. Maar daar hadden ze al zoveel voor de kiezen: vuilnisbelt, grindgat, industrieterrein, windmolens. Unaniem was vanuit de workshop het advies: betrek de buurt in de exploitatie, laat ze delen in de winst.
 
Een tweede workshop ging over de werkwijze van de “Open Embassy”. Een club bevlogen jonge mensen die echt werk willen maken van inclusieve besluitvorming. Dus niet voor de vorm één dame met een hoofddoek opnemen in de organisatie en mee laten praten over haar vluchtverhaal toe vervelens toe, maar een echte plek geven. Hun missie: Het systeem dat in Nederland is opgetuigd voor inburgering en integratie werkt niet goed voor nieuwkomers.
Het remt ze in hun pogingen hun eigen leven op te bouwen, en ondersteunt ze niet in wat (nog) niet lukt. Daarom moet het veranderen. En doen we ons best om de invoering van de nieuwe Inburgeringswet in 2021 optimaal te laten lopen voor nieuwkomers. Het vertrekpunt is de stem van nieuwkomers zelf: hoe krijgt die telkens opnieuw een plek in alles wat er aan regelingen en systemen wordt bedacht.
Zij hebben o.a. gewerkt aan de vorming van onze cultuurverbinders. Ze gaven goede voorbeelden hoe je integratie wel en niet moet aanpakken. Kijk eens op: openembassy.nl
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates