Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaGrens: vroeger, nu en in de toekomst

Grens: vroeger, nu en in de toekomst

9 augustus -  Woensdag 7 augustus organiseerde de Progressieve Partij weer een zomer-fietstocht.  Dit keer met als thema: "grens: vroeger, nu en in de toekomst".  Hieronder een verslag van één van de deelnemers. Even na acht uur kwam de fietsgroep uit Aalten en Bredevoort, na een fietstocht langs de groene grens, aan bij het Grenslandmuseum in Dinxperlo. Samen met de aanwezigen uit Dinxperlo, werd iedereen welkom geheten door Theo Diepenbroek. Hij gaf een korte inleiding en vertelde onder andere dat het pand het oudste pand van Dinxperlo is. Het is een rijksmonument en stamt uit 1787. Sinds eind vorig jaar is het eigendom van het museum, mede dankzij financiële steun van een grote sponsor. Het museum bevat allerlei stukken die te maken hebben met de grens, met de douane en natuurlijk met het smokkelen van allerlei goederen, zoals sterke drank en (andere) drugs. Binnenkort krijgen ze van een Duitse “Zollbeamter”, zijn hele verzameling Duitse spullen die met de grens te maken hebben. De tijd was te kort om alles goed te bekijken. Voor belangstellenden is het dus zeker een aanrader om nog eens terug te komen.
 
Voor het tweede deel van de avond gingen we naar Old Dutch. Daar kregen we een verhaal van Tycho Geurkink. Tycho studeert bedrijfskunde aan de Westfälische Hochschule in Bocholt. Hij heeft het er prima naar de zin en kan het iedereen aanbevelen om daar te gaan studeren, met name voor technische vakken. Blijkbaar schrikt het toekomstige studenten af om les te krijgen in het Duits, maar na een korte inwerkperiode is men daar blijkbaar snel aan gewend. Er is dus nog wel “zendingswerk” te verrichten op Schaersvoorde en het Gerrit Komrij College.
Tycho rondt zijn driejarige studie af met een stage als Grenzhopper. Dit is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten om onderlinge contacten te versterken. Hij is mede-organisator van Duitse taalles aan winkelpersoneel in Winterswijk. Juist die dag was er een reportage met Tycho op Omroep Gelderland, het NOS-journaal en Radio 3FM.
De twintig aanwezigen hebben weer een leerzame en gezellige avond gehad en de fietsers konden, nu met de wind in de rug, terug naar Aalten en Bredevoort.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates