Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaVia 't Olde Karrespoor naar cultuurverbinders

Via 't Olde Karrespoor naar cultuurverbinders

3 augustus - De terrasavond op 31 juli bracht ons naar Dinxperlo. De mensen uit Aalten en Bredevoort fietsten via speciale fietspaden via De Heurne naar de Markt in Dinxperlo. Met 20 personen onzerzijds en de “normale” gasten was het terras overvol, het was passen en meten.
De dames Dilzos Amin en Ghaidaa Gherra waren, samen met Eric Wichgers (directeur van Figulus), gekomen om uitleg te geven over het project “Cultuurverbinders”.
Wichgers vertelde dat er in het verleden regelmatig misverstanden waren bij het vertalen van de gesprekken met statushouders. En natuurlijk zijn de statushouders vaak onbekend met gewoontes van Aaltenaren (en omgekeerd natuurlijk ook) en dat leidt nog wel eens tot problemen. De oplossing is eigenlijk heel simpel: mensen die beide culturen kennen laten bemiddelen. 
Samen met vijf Achterhoekse gemeenten is er een scholingsprogramma opgezet. Die duurde een half jaar, inclusief stage. Onze gasten (afkomstig uit Syrië en Irak) zijn sinds juni in dienst bij Figulus en vervullen de taak als Cultuurverbinder. Eén van de successen is al de “Zomerschool”. Een groep van 51 kinderen van 4 tot 6 jaar van statushouders bezoeken 4 weken lang, drie ochtenden in de week de Bosmark om allerlei activiteiten te ondernemen, met als doel o.a. Nederlandse gewoontes en cultuur spelenderwijs te leren en te begrijpen en de Nederlandse taal blijven oefenen gedurende de vakantieperiode. Ze worden o.a. begeleid door Pabo studenten. Ouders krijgen, tegelijkertijd, op de woensdag taalles in een ander lokaal. Het zou mooi zijn wanneer volgend jaar ook “Nederlandse” kinderen, die niet op vakantie gaan, zich hierbij zouden kunnen aansluiten, aldus Eric Wichgers. 
Dilzos Amin en Ghaidaa Gherra gaven diverse, soms simpele, voorbeelden waar het in de communicatie met de autochtone bevolking mis kan gaan. Het blijkt echter dat ze soms een vertrouwenspositie krijgen, maar dat kán een probleem opleveren, omdat ze niet opgeleid zijn om alle problemen van de statushouders op te lossen, dus een gepaste afstand houden is dan soms wel wenselijk. 
Mede door hun spontane en sympathieke uitleg en door de vele vragen was het een leerzame en gezellige avond.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates