Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaIngezonden stuk: Geen vergunning varkensstallen Gendringseweg

Ingezonden stuk: Geen vergunning varkensstallen Gendringseweg

29 juli - Guido Uland, fractievoorzitter van de Progressieve Partij schreef een ingezonden stuk nu blijkt dat de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van varkensstallen aan de Gendringsweg door de Rechtbank vernietigd is.
 
Gendringseweg.....
Een rechtszaak rondom de uitbreiding van een megastal aan de Gendringseweg 9 heeft op 23 juli 2019 geleid tot de vernietiging van de reeds door de gemeente verstrekte vergunningen. Op de site van de rechtbank Gelderland kunt u een en ander nalezen. Dit betekent normaal gesproken dat de gemeente Aalten zijn huiswerk over moet doen, echter wij roepen de gemeenteraad op dit niet te laten gebeuren. In de laatste raadsvergadering rondom dit onderwerp werd door meerdere partijen aangegeven dat zij de uitspraak van de rechtbank zouden willen afwachten en respecteren. Alleen de Christenunie en de Progressieve Partij waren op dat moment voor eerder ingrijpen. De uitspraak is er en nu zou de Gemeenteraad moeten laten zien dat ze de rechtbank volgen. Immers dat hoort zo in een democratisch land. Wij als partij zeggen al jaren, dat het zo niet verder kan. Ook als fractie en huidige wethouder hebben we een constante gedragslijn laten zien op dit onderwerp.
 
Onzes inziens zou een gemeente zo min mogelijk moeten procederen richting haar eigen inwoners. Want dat is namelijk hier aan de hand, een enkele burger en meerdere agrarische ondernemers zijn al jaren tegen de uitbreiding van deze stallen op de voorgestelde manier. Meerdere pogingen om er uit te komen onderling zijn gestrand. Dit is jammer en ook niet in de geest van de toekomstige omgevingswet. Volgens de Progressieven zouden partijen er in principe onderling uit moeten komen. Leidt dat niet tot een vergelijk, dan zou de gemeente moeten kijken hoe ze hierin kan bemiddelen, zonder daarbij de kant te kiezen van één van de partijen. In de praktijk blijkt dat moeilijk voor de gemeente, omdat de aanvrager van een nieuwe ontwikkeling nu eenmaal als eerste aan de bel trekt.
 
Wij willen stoppen met de ongebreidelde uitbreiding van grote varkensstallen zoals aan de Gendringseweg,. Dit is oude politiek en hoort niet meer bij deze tijd. Gezondheid en natuur (lees onze omgeving) zou voorop moeten staan in veel van de overwegingen van de overheid. Steeds meer onderzoek wijst uit dat de grote veestapel mede een van de grootste oorzaken is van de opwarming van de aarde.
 
Ook willen andere politieke partijen en de onze veel meer inzetten op de toeristische sector in onze gemeente en daar horen grote ontwikkelingen als deze in onze ogen niet bij. Daar horen volgens ons kleinschaligere landbouwactiviteiten bij, die gericht zijn op zo biologisch mogelijk boeren.
 
Tot slot, laat u niks wijsmaken: de mensen die verantwoordelijk waren voor de PAS wisten dat dit een juridisch slecht ontwikkeld instrument was, met als voornaamste argument, economische groei en maar groeien. Maar ten koste van wat? In onze ogen gezondheid, biodiversiteit en opwarming van de aarde.
 
Guido Uland
Raadslid Progressieve Partij

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates