Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaDementie raakt iedereen! Informatieavond in Bredevoort

Dementie raakt iedereen! Informatieavond in Bredevoort

6 oktober - De avond "Dementie raakt iedereen", georganiseerd door de werkgroep Dementievriendelijke gemeente Aalten, in het Grachthuis in Bredevoort op 20 september was een interessante avond.
De wethouder Joop Wikkerink vertelde dat er in Aalten ongeveer 450 mensen met  dementieklachten wonen. In de komende jaren worden er dat 70% meer. In 2040 zijn er waarschijnlijk 850 mensen met dementie in de gemeente Aalten.
Als je er van uit gaat dat er voor een  zieke inwoner met dementie 5 mensen de zorg dragen, betekent dat er in 2040 ongeveer 4200 inwoners van de gemeente Aalten bij betrokken zijn. Een uitdaging voor de Aaltense samenleving!
 
In Nederland wordt er steeds meer van uit gegaan dat mensen onderling voor elkaar zorgen en zoals dat heet: een inclusieve samenleving  gaan vormen. In Nederland is 60% van de thuiswonende mensen met dementie afhankelijk van 24 uurs thuiszorg.
Het is dus belangrijk dat de gemeente Aalten een dementievriendelijke gemeente is!
Als je met elkaar omgaat, communiceer je met elkaar. Dingen vergeten en verkeerd begrijpen wat er  tegen je gezegd wordt, is echt ellendig voor dementerende mensen én voor de mensen die dagelijks met hun om gaan.
Veel mensen willen  hulp bieden, maar hoe communiceer je met dementerende mensen?
De werkgroep Dementievriendelijke gemeente Aalten organiseerde er een interessante avond over, niet een lezing maar een beleef theater!
Theater Ervarea liet in de vorm van theater zien hoe een moeder en dochter met elkaar om gingen.
Het was echt een herkenbare beleving!
 
Als je met iemand praat en je zegt elke keer dat het niet goed is wat de ander zegt  of voorstelt, wordt die ander ongelukkig en boos. Het wordt dan niet gezellig. Voeg je wat de ander zegt in je verhaal in , wordt het een fijner contact. De mensen in de zaal moesten echt lachen om de herkenbare situaties die we zagen, alsof we het zelf waren . Daarna werd er met de mensen in de zaal over geboomd hoe je het anders kunt doen en kwamen er tips. Door dat lachen van herkenning ontspan je , daardoor denk je eerder: Leuk ik ga het thuis of tijdens een bezoek ook eens anders proberen. Eens kijken wat er gebeurt als ik de tips op volg. En dat is wat het theater graag wil:  Leren door in beweging te komen. Je wordt geïnspireerd om het anders te gaan doen. Met vallen en opstaan leren mensen die graag liefdevol om willen gaan met hun dementerende partner, ouder, broer, zus of buur hoe het gezelliger kan worden door zelf anders te reageren.
Ben je ook betrokken bij zorg voor iemand die achteruit gaat? Bezoek dan in de toekomst ook eens zo'n avond.
(foto: Leo v.d. Linde)
 
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates