Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaInspirerend bedrijfsbezoek natuurinclusieve landbouw.

Inspirerend bedrijfsbezoek natuurinclusieve landbouw.

25 augustus - Op woensdag 22 augustus ontmoetten de deelnemers uit Dinxperlo en die uit Aalten elkaar in het midden: Dinxperlosestraatweg 104.  So seg, wat een avond.! Twijfelaars over natuurinclusieve landbouw zijn in één klap “om”. Wat een deskundigheid en enthousiasme van Arjan Tolkamp die samen met zijn “broertje” enkele jaren geleden het bedrijf van zijn ouders overnam. Zij- en hun partners – hebben allemaal banen, toch willen ze boeren. Vanwege privé-redenen (je moet koeien melken!) gekozen voor de kalveropfok. Kalveren komen met een maand of 3 bij hen, ze worden opgefokt tot fatsoenlijke beesten in een maand of 5-6. En dat in een “rondstal” type potstal waar stro en gras de bodem bedekt. Gras van Natuurmonumenten, buren, en eigen  grond. Deels voor voer, deels voor stal-vloer (bijv. bermmaaisel en ander “hard gras”van Natuurmonumenten.
Arjan experimenteert met de samenstelling van het gras. Niet Engels raaigras, maar een mengsel van gras, kruiden en plantjes. Er is over nagedacht (wat doet elke soort in het voer). Opvallend is  dat de boeren hun kennis van internet en youtube halen: voorbeelden uit Amerika. Hij vertelt een prachtig verhaal over zijn pogingen kippen te houden die ook een functie hebben als “opruimer”in de weilanden en grondverbeteraar. . Het gaat hier ook weer over kosten en opbrengsten. En over regelgeving. Hij mag alleen het vlees van de kippen verkopen uit de diepvries, maar ook bijv. als “kip op bestelling”. Wij gaan als Progressieve Partij daar een inventarisatie voor maken. Wie heeft belangstelling voor een kip op bestelling?
Conclusie (na een vraag: wat kunnen wij als burgers, consumenten nu doen om dit soort bedrijfsvoering te stimuleren? ) was dat we als lokale gemeenschappen, veel meer moeten afnemen tegen eerlijke prijzen van dit soort boeren (rechtstreeks van de boer).
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates