Login

Welkom op de website van de Progressieve Partij Aalten Bredevoort Dinxperlo en Buurtschappen

HomeVoorpaginaBerkellandse bermaanpak ook in gemeente Aalten?

Berkellandse bermaanpak ook in gemeente Aalten?

8 juli 2018 -Op maandagavond 2 juli was er een speciale informatie-avond over handhaving voor de raad. Bert Weevers had in de RTG van april hierom gevraagd bij de behandeling van het jaarverslag 2016 en jaarprogramma 2018. Er leefden toen zoveel vragen dat hem een extra informatie-bijeenkomst nuttig leek. De burgemeester van Berkelland was uitgenodigd om wat te vertellen over ‘groene handhaving’. Dat gaat over het illegaal kappen van bomen, houtwallen, afgraven en egaliseren van steilranden in het landschap en uitrijden van mest op publieke gronden zoals bermen langs wegen en sloten(in Berkelland totaal zo’n 200 ha!). Over de eerste groep zaken zijn ca 90 handhavingsprocedures gestart. Over de ‘bermfraude’, ‘aanboeren’ of ‘landjepik’ zoals het in de media wordt genoemd gaat de gemeente in gesprek met de boer om de zaak weer recht te zetten. Door het plaatsen van afrastering worden de kadastrale grenzen weer zichtbaar gemaakt. Ecologisch belangrijke bermdelen worden vervolgens ingezaaid met een kruiden en bloemenrijk mengsel.  
Boeren worden als het ware door Europese en landelijke regels gestimuleerd om bomen te kappen en bermfraude te plegen omdat dit direct financieel voordeel oplevert. De gemeente Berkelland is dan ook in gesprek gegaan met o.a. het Ministerie van Landbouw en de RVO om die regels veranderd te krijgen. Dat is beter voor de boer en beter voor het landschap en de biodiversiteit. 
Daarna kwamen ODA en de gemeentelijk afdeling BOR (Beheer Openbare Ruimte) aan het woord om toe te lichten hoe zij met handhaving omgaan. Er wordt steeds beter samengewerkt tussen de verschillende partijen die daarbij betrokken zijn, zoals ook de politie en de GGD.
 

Aanbevolen links

v2Aanbevolen links 0307-2013

DJI 0012

PP web inpl vakantie

Twitter

Zoeken

Kom in actie! Doe mee!

Minipoll

Gemeente, waterschap en boeren spuiten met RoundUp. Wat vind jij?

Onmiddellijk stoppen - 54.5%
Ze mogen doorgaan totdat het verboden is - 18.2%
Dat beetje gif is niet schadelijk - 27.3%

Aantal stemmen: 11
Stemmen op deze enquete is niet meer mogelijk. op: 26 mei 2016 - 20:02

Volg ons op Facebook

Free business joomla templates